Search
Филтрирай по...

Най-добрите витамини срещу раздразнителност и депресия!

Витамини за енергия

 

 

В ежедневието ни има толкова много фактори, които могат да нарушат емоционалния ни баланс и да предизвикат честа смяна на настроенията, депресия, обърканост, безпокойство, умора.

 

Често най-големите виновници за горе описаните състояния са прекомерният стрес, недостигът на сън и лошото хранене. В допълнение проблемите в личния живот също могат да изиграят съществена роля за тези негативни промени в психичното състояние.

 

Доказано е, че някои хранителни вещества могат успешно да противодействат в тези и подобните на тях случаи, и да дведат до трайни подобрения в настроението, нивата на енергия и др.

 

Тази теория е добре обяснена в книгата “The Food-Mood Solution” (Jack Challem, Melvyn R. Werbach), където се казва, че допълнителният прием на определени витамини и минерали трайно възстановява психическата кондиция и прави човек по-устойчив на ежедневния стрес.

 

Ето и най-полезните витамини за добро настроение и повече жизненост!

 

 

Витамин В12

 

В12 е обект на многобройни проучвания, фокусирани върху причините за променливото настроение, депресията и други психични разстройства. Според много съвременни проучвания, липсата на витамин В12 е в основата на депресията и чувството за обърканост у много хора. Недостигът му най-често се среща у вегетарианци, хора, които живеят под силен стрес, при злоупотреба с алкохол или наркотични вещества и др.

 

Фолиева киселина

 

Фолиевата киселина е друг важен за настроението витамин. Известен е още като В9 и играе много важна роля за синтеза на серотонин и норепинефрин. Основното действие на повечето тежки антидепресанти е насочено именно към това – увеличаване производството на двата важни за настроението хормони. Фолиевата киселина се съдържа в зеленолистните зеленчуци, ананас, портокали, банани, аспержи и др.

 

 

Ниацин

 

Ниацинът, известен още като витамин В3, е отговорен за разграждането на мазнините, протеините и въглехидратите, и превръщането им в енергия. Ниските нива на В3 са често срещана причина за депресия и други нарушения на настроението, до голяма степен заради връзката му с аминокиселината триптофан. Триптофанът е основна аминокиселина, чиято основна функция е да участва в производството на серотонин – невротрансмитерът, който отговаря за настроението.

 

Установено е, че повечето хора с депресия, страдат от ниски нива на триптофан, а съответно – и на серотонин – хормонът на щастието.

 

Ниацинът се съдържа в продукти като черен дроб, бъбреци, пълноърнести храни и др.

 

 

 

Витамин D

 

Според проучване, публикувано в The American Journal of Geriatric Psychiatry, недостигът на витамин Д оказва неблагоприятен ефект върху настроението и когнитивните функции. Според изследване, цитирано от Health and Fitness Times, витамин D може успешно да се прилага за лечение на сезонно афективно разстройство, което представлява вид депресия, проявяваща се само през зимните месеци.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top