Начинът на хранене е важен както за физическото здраве, красотата на кожата и фигурата, така и за психическото и емоционалното ни състояние. Но за да ни въздействат благотворно здравословните храни, трябва да бъдем постоянни и да ги консумираме редовно, в противен случай ефект няма да има.
Има няколко храни, чието полезно влияние върху мозъка и настроението е многократно доказано от науката. Ако ги включвате редовно в менюто си, със сигурност ще забележите действието им върху себе си.
Ето кои са те!
Сьомга
Тази риба изобилства от омега-3 полиненаситени мастни киселини, които значително подобряват настроението и паметта. Сьомгата освен това е много добър източник на витамин В12. Съвременните проучвания сочат, че В12 подпомага производството на серотонин – един от невротрансмитерите, отговорни за настроението.
Пуйка
Източник на две много важни за емоционалното състояние аминокиселини – триптофан и тирозин. Те участват в производството на важни за настроението невротрансмитери, включително посочения по-горе серотонин, както и допамин и норепинефрин.
Черен шоколад
Никак не е случайно, че когато сте в лошо настроение ви се похапва шоколад. Полезните вещества, открити в черния шоколад, като кофеин, теобромин, тирозин, триптофан и др., наистина ще ви накарат да се чувствате по-щастливи и спокойни. Винаги следете съдържанието на опаковката обаче. Шоколадът трябва да съдържа колкото е възможно по-висок процент на чисто какао.
Орехи
Орехите, както и някои други ядки и семена, са много добър източник на магнезий – минералът, който влияе върху производството на серотонин. Дефицитът на магнезий, който междувпрочем е много често срещан, води до депресия, тревожност, раздразнителност и безсъние. Магнезият е важен и нивата на енергия в тялото.
Бразилски орех
Бразилските орехи са отличен източник на минерала селен, който много често липсва в диетата на съвременния човек. Имайте предвид, че само 3 бразилски ореха дневно, осигуряват необходимата дневна доза селен!
Според проучванията, повечето хора с депресия, раздразнителност и тревожност, страдат от липса на селен. Хапвайте по 3 бразилски ореха на ден не по-малко от четири пъти седмично и не след дълго ще усетите разликата в състоянието си!
Сардина
Дефицитът на омега-3 мастни киселини е една от водещите причини за депресия, тревожност и слаба концентрация. Омега-3, открити в мазната риба, като скумрия, сьомга и сардина, съставляват огромен процент от мозъчната тъкан. Повече от 60% от сухото тегло на мозъка, представлява мазнини, а около 30% от тях са именно омега-3.
Едни от най-добрите специалисти в областта на храненето и диететиката, препоръчват диета, богата на така важните мастни киселини. Богатото на омега-3 меню, е гаранция за доброто психично здраве и правилната дейност на мозъка и на невротрансмитерите.
Леща
Лещата всъщност е фантастична храна! Тя е източник на сложни въглехидрати, които също участват в процесите на производство на серотонин – хормонът на щастието, който помага да бъдем по-спокойни и щастливи. Лещата съдържа и фолиева киселина – витаминът, чиито дефицити също водят до депресия и лошо настроение. Ако имате недостиг на желязо, лещата отново ще ви бъде от полза.
Спанак
Недостигът на В витамини също е свързан с недостатъчно производство на серотонин и респективно – развитие на депресия и дори страхова невроза. Особено важни са витамин В9 (фолиева киселина), както и В3, В6 и В12. Консумацията на зеленолистни зеленчуци, особено спанак и броколи, ще спомогне за набавянето на тези толкова ценни хранителни вещества.
Яйца
Яйчният жълтък съдържа добро количество от така необходимия за имунната и нервната системи витамин D. Най-добрият източник на витамин Д, разбира се, е слънцето, но през студените месеци може да се стигне до дефицит, който също води до развитие на депресия и сезонни афективни разстройства. Още една причина често да похапвате яйца, е изобилието от В витамини в състава им.
В случай, че нямате възможност да си набавите всички необходими вещества посредством диетата, Revita Ви препоръчва:
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар