Search
Филтрирай по...

Най-ефективните начини за справяне с хроничната умора!

Хронична умора

 

Синдромът на хроничната умора е изтощително и комплексно разстройство, характеризиращо се с дълбока и постоянна умора, която не се разсейва дори след продължителна почивка и достатъчно количество сън. В днешни дни от симптомите ѝ се оплаква около 2,5% от населението в развитите страни.

За синдром на хроничната умора може да се говори при постоянно чувство на тежка умора, продължаващо без прекъсване за период от шест месеца и повече. Освен това, за определянето и диагностицирането му се налага посещение при специалист, който да изключи други възможни заболявания с подобни симптоми, включващи разстройства на съня, анемия и депресия. За установяване и потвърждаване на тази диагноза, е нужно да са налице най-малко 4 от следните симптоми:  умора, загуба на памет и концентрация, възпалено гърло, уголемени лимфни възли около врата и в областта на подмишниците, мускулни и ставни болки, без зачервяване и подуване; болки и тежест в главата, неотпочиналост след сън, крайно изтощение, продължаващо 24 часа и повече след тежко физическо или умствено натоварване.

Когато става въпрос за Синдром на хроничната умора, обикновено постоянното изтощение е първия симптом който се усеща, въпреки че някои пациенти споменават и за грипоподобни симптоми точно преди връхлитането на тежката умора. Понякога синдромът е свързан и с други болестни състояния – безпокойство, фибромиалгия, чревни проблеми.

 

 

Какви са причините за Синдрома на хроничната умора?

В опитите си да открият причинителите на това състояние, специалистите изследват взаимовръзките между стреса, имунната система, токсините, състоянието на централната нервна система, активирането на латентни вируси и редица други фактори. Въпреки неяснотата като цяло, експертите са се съсредоточили върху наличието на една или повече от следните предпоставки за отключването на синдрома:

-Инфекции. Различни вируси включително и някои видове херпесни такива, както и ретровируса XMRV биват най-често свързвани със Синдрома на хроничната умора.

-Генетични фактори. Някои хора могат да бъдат по-предразположени заради наследствен риск

-Невроендокринологични фактори. В някои случаи, комплексното взаимодействие между невротрансмитери и хормони може да бъде в основата на появата на синдрома.

-Травми. Силният стрес, свързан с преживяването на драматични събития, също може да бъде идентифициран като възможен отключващ фактор.

 

 

Синдромът на хроничната умора (СХУ) – какво е всъщност и какви са оплакванията.

Вече е изяснено, че комбинацията от симптоми на този синдром може да е различна при всеки отделен човек. Общият при всички е хроничното чувство на изтощение, засилващо се по време на работа и обичайни ежедневни активности. В много случаи пациентите може да се оплакват от болки  в главата и замъгляване на съзнанието, което ги прави неспособни да се концентрират и да запомнят скорошни събития или детайли от тях. Изследванията показват, че около 80% от хората, които живеят с това заболяване, никога не са били правилно диагностицирани и поради тази причина не получават правилното лечение, от което имат нужда! Ранната диагностика  на заболяването, което в конкретния случай означава в първите 2 години след появата му, дава големи шансове за по-леко протичане на симптомите по време на лечението.

Според някои специалисти, един от начините за лечение може да бъде ежедневната физическа активност. Разбира се, почти всички терапевти са на едно мнение – физическите упражнения са важни за всеки, който иска да води здравословен начин на живот. Все пак обаче, в конкретния случай става въпрос за хора страдащи от хронично заболяване. Много от тях споделят, че дори умерени натоварвания ги докарват до пълно изтощение, а това състояние е твърде обезкуражаващо за да продължава да се следва този режим на физическа активност. И именно тук идва омагьосания кръг – изтощението след физическа активност е наистина много неприятно, но трайното лишаване  от такава довежда до все по-тежки прояви на симптомите в дългосрочен план. Ключът е в умереното натоварване и поддържането на темпото. Многобройни изследвания са категорични, че дори малки физически натоварвания от порядъка на 6 минути дневно, могат да намалят болката, умората и тежестта на останалите симптоми.

 

Физическата активност и Синдрома на хроничната умора

И все пак, звучи странно – как е възможно някой да твърди, че именно физическите натоварвания могат да бъдат от полза на човек с оплакване от хронична умора? Отговорът е – напълно е възможно, но при условие, че натоварванията започнат много леко, и постепенно но все пак с достатъчно бавни темпове се увеличават. Това означава, че за целта трябва да има подготвен план от професионалисти в областта на медицината и физическите натоварвания. Друг важен момент е неотклонението от него – както чест се случва с пациенти които имат временно облекчение на симптомите. Постепенните, почти незабележими промени, ще позволят на тялото да се адаптира към нарастващите натоварвания. Според изследване, проведено и публикувано през 2008 г., леките аеробни упражнения, сред които е ходенето пеша например, помагат на хората страдащи от синдрома да се чувстват по-енергични. Много пациенти със СХУ отказват да се нагърбят с каквито и да било физически натоварвания, защото са убедени че те водят до засилване на симптомите и влошаване на състоянието им. Както вече бе споменато обаче, изследванията говорят точно обратното. Пълният отказ от натоварване има негативен ефект в дългосрочен план. Освен това,  обездвижването може да влоши допълнително общото здраве, а и да отключи депресия.

 

Природните продукти: най-доброто решение за хората с хронична умора

Някои хранителни добавки повлияват отлично симптомите при хора, страдащи от Синдром на хроничната умора. Ето кои натурални продукти имат доказано от науката действие срещу СХУ!

 

Коензим Q10. Мастноразтворим коензим, който се намира в митохондриите  на повечето клетки. Това е една от най-често използваните добавки за третиране на СХУ.

 

Освен че способства за намаляване на умората, коензим Q10 е способен да облекчи болката и слабостта в мускулите. Той е и една от малкото добавки, които помагат за намаляване на когнитивната дисфункция. Ролята му на „метач“ на свободните радикали в много случаи може да доведе до подобряване на имунния отговор при пациенти със СХУ.

 

Есенциални мастни киселини. Това са омега-3 и омега-6 мастните киселини, ейкозапентаеновата (ЕРА) и докозахексаеновата(DHA)  мастни киселини, маслото от вечерна иглика, лененото масло и маслото от пореч. Всички те играят голяма роля за поддържането на структурата и функциите на клетъчните мембрани, особено в нервната система. Мастните киселини могат да действат и като имуномодулатори, повишавайки активността на имунната система в случай на нужда и задържайки я, в случай че имунният отговор е достатъчен. Редица изследвания са категорични, че приемът на мастни киселини има подчертано положително влияние при пациенти със Синдром на хроничната умора.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top