Search
Филтрирай по...

Най-неочакваните начини, по които можете да навредите на зъбите си!

здрави зъби

 

Когато става въпрос за проблеми със зъбите и устната кухина, обичайните заподозрени винаги са лошата хигиена и прекомерната консумация на сладки храни. Но съществуват дейности, за които никога не бихте предположили, че биха могли да навредят на вашите зъби…

Ето кои са те!

 

Кардио

 

Според съвременно немско проучване, дългите кардио тренировки могат да се окажат не особено полезни за зъбния емайл. Сравнявайки оралното здраве на спортисти с това на нетрениращи, авторите установили, че атлетите са по-склонни да имат зъбни ерозии и протриване на зъбния емайл.

 

Звучи безумно, но има логика. Оказва се, че изтощителните физически упражнения намаляват количеството слюнка. А в слюнката има минерали, които подхранват зъбите и неутрализират киселините, причиняващи износване и гнилостни процеси. И още – консумацията на сладки енергийни или други спортни напитки около времето за тренировка, допълнително увеличава риска от кариес.

 

Как да решите този проблем? Д-р Марк Уолф, експертът по дентална медицина към мъжкото издание Men’s Health съветва добре да измивате зъбите си преди всяка тренировка. Също така непосредствено след консумацията на каквито и да било сладки или кисели храни, да изплаквате устата си с вода. Дъвченето на дъвка без захар по време на тренировка пък, увеличава слюноотделянето, смята авторът на гореспоменатото изследване д-р Корнелия Фрийз, старши стоматолог в университетската болница в Хайделберг, Германия.

 

Вдигане на тежести

 

При вдигането на тежести има тенденция към стискане на челюстта, следствие на голямото напрежение в което се намира тялото. Това налягане обаче, може да навреди на зъбите и дори да причини пукнатини в емайла. Ако сериозно тренирате и особено ако се занимавате със силови упражнения, най-добре се снабдете с протектор за уста, който донякъде предотвратява гореспоменатия негативен ефект.

 

Прием на лекарства

 

Медикаментите, изписвани при депресия, сърдечно-съдови болести, високо кръвно налягане и алергии, могат значително да влошат състоянието на зъбите. Тези лекарства обикновено намаляват производството на слюнка и съответно – причиняват сухота в устата. А както вече знаем, слюнката защитава зъбите от гниене и ерозия.

Ако приемате подобни лекарства, рязко намалете консумацията на кисело и сладко, съветват експертите и по-често дъвчете дъвка без захар.

 

 

Киселини

 

Учудващо, нали? Да, но свръхпродукцията на киселини в стомаха може да бъде също толкова разрушителна за зъбния емайл, колкото киселините, съдържаши се в содата или някои спортни напитки. Нещо повече – киселините в стомаха дори могат да причинят по-неприятни последствия!

 

Ако зъболекарят ви установи ерозия на зъбите, разположени в задната част на устата, е много вероятно причината за това да бъде киселинен рефлукс!

 

 

Миене на зъбите, непосредствено след консумация на кисели храни

Миенето на зъбите след прием на кисели храни като плодови или спортни напитки, червено вино, сода и др., могат да отслабят емайла. Това от своя страна води до пожълтяване и дори – с течение на времето, до пукнатини!

Как да действате тогава? Разбира се, решениет не е да не си миете зъбите! Просто след хапване на кисели храни, най-напред изплакнете устата само с вода! Изчакайте около 40 минути, за да може калцият в слюнката да реминерализира проблемните зони и чак след това изчеткайте с паста!

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top