Лененото семе се причислява към една от най-полезните храни в света. В състава му влизат вещества с противовъзпалително действие, които нормализират пулса, намаляват холестерола и предпазват артериите от втвърдяване, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, нормализират пулса.
Освен за сърдечно-съдовата система, лененото семе е много полезно и за храносмилателната система, като в същото време допринася за загубата на тегло. Тъй като има прочистващо действие, се отразява много добре и върху кожата, помагайки при акне, псориазис, екземи, пърхот и други кожни проблеми, подпомага усвояемостта на калция, подобрява нивата на кръвната захар. Известно е още, че приемът на ленени семена или екстракт от тях, има положителен ефект върху зрението и функциите на черния дроб. Благодарение на богатото съдържание на полезни мазнини, лененото семе е особено полезно за мозъка и поддържането на нормалното психо-емоционално състояние.
Около 42 % от състава на лененото семе са мазнини. Близо 70 % от тези мазнини пък са полиненаситени мастни киселини, с доказан здравословен ефект. Лененото семе съдържа и 55-57 % есенциални омега-3 мастни киселини, алфа-линоленова киселина, и приблизително 28% разтворими и неразтворими диетични фибри. Разтворимите имат свойството да понижават нивата на холестерола, както и да регулират кръвната захар, а неразтворимите улесняват придвижването на екскрементите през дебелото черво, подпомагайки движенията на червата, улесняващи по-бързото изхвърляне на ненужните вещества, и подобрявайки лаксацията.
Лененото семе е изключително богат растителен източник на лигнани – съдържанието им в него е до над 800 пъти по-високо, отколкото в останалите храни. Лигнаните са фитоестрогени – това са съставки с клинично доказан ефект за профилактика на някои видове рак, по-конкретно на гърдата и на дебелото черво. В лененото семе има и около 20% протеини. Аминокиселинният му състав е много подобен на този на соевото семе, считано за един от най-хранителните растителни протеини. Още едно важно предимство на лененото семе е че то, както повечето семена, не съдържа глутен!
Редица съставки в лененото семе подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система. Проучвания, проведени в Канада през 2014 г. доказват още веднъж връзката между консумацията му и намаления риск от висок холестерол – основен виновник за повечето сърдечни заболявания. Установено е, че дневна доза от около 16 гр. ленено семе (2 чаени лъжички) са около 40 % от необходимата дневна доза, гарантираща по-ниски нива на лошия холестерол.
Най-често лененото семе може да се намери под формата на цяло семе, както и на масло. Остатъчният продукт след извличането на маслото също съдържа малък процент мазнини (до 8-10 %) и се предлага в търговската мрежа като ленено кюспе.
Лененото масло се извлича посредством студено пресоване на семената при строг контрол на температурата на процеса, за да се запазят максимално свежестта и хранителните му качества. След това задължително се съхранява в бутилки с кафяв цвят за максимално предпазване от светлината, тъй като тя може сериозно да повлияе на качествата му.
Коментари (0)
Нов коментар