Search
Филтрирай по...

Невероятно, но факт: алкално-киселинният дисбаланс уврежда зъбите!

smiling-teethПоследни проучвания показват, че алкално-киселинното равновесие в организма е от огромно значение за здравето на устната кухина! Съвсем скоро, Американската стоматологична асоциация изнесе резултати от изследвания, според които липсата на алкално-киселинно равновесие води до развитието на кариеси и нарушения в зъбния емайл.

Ние вече ви обяснихме колко важни са високите нива на Ph в организма и по какъв начин те спомагат за изхвърлянето на отпадъчните киселинни продукти от тялото. Известно е, че прекомерната киселинност е пагубна за клетките. Тя ускорява процесите на стареене, води до развитието на различни заболявания, включително рак, и съкращава продължителността на живота.

Сега обаче стана ясно, че киселинността е в основата на много от проблемите и на устната кухина. Според съвременни изследвания, когато в диетата ви има липса на витамини и минерали, и/или приемате повече фитинова киселина с храната си, в тялото се получава т. нар. алкално-киселинен дисбаланс. Той кара тялото ви да извлича така необходимите алкални компоненти от костите, включително и от зъбите ви. Това от своя страна уврежда ставите, костите и зъбите!

Един от начините да предотвратите този негативен процес, е като сведете до минимум консумацията на рафинирани храни, за които е известно че нарушават алкално-киселинния баланс и увреждат клетките. И още: да приемате достстъчно алкални храни и/или да приемате алкализиращи хранителни добавки, които поддържат алкално-киселинното равновесие.

Изследванията показват, че за развитието на кариесите, съдействат следните фактори:

Липса на достатъчно минерали в диетата

Недостиг на мастно-разтворимите витамини А, D, e и К

Приемът на трудни за обработка хранителни вещества

Прекомерен прием на фитинова киселина, която унищожава наличните в тялото минерали, особено желязото и цинка.

*Фитиновата киселина е неизменна част от обвивките на някои зърнени и бобови култури, ядки и семена. Един от най-добрите начини за нейното неутрализиране, е накисването. Сигурно сте чували, че преди консумация, суровите ядки и семена трябва да се накисват за няколко часа. Ако сте се чудили защо, точно това е причината – за да се премахне фитиновата киселина, която унищожава вашите минерали и която тялото ви не е в състояние да усвои.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top