Search
Филтрирай по...

Недостиг на омега-3 при бременните

Омега-3 мастни киселини

 

 

Бременните не приемат необходимото количество омега-3 мастни киселини. Става въпрос  и за добре образованите и заможни жени. След раждането, нивата на омега-3 мастни киселини намаляват още по-драстично, особено през периода на кърмене. Това показват резултатите от проучване на асоциация, целяща да обособи връзката между бременността и храненето. Подобно изследване провеждат и учените от Университета в Алберта и Университета в Калгари  върху майки и техните новородени.

 

 

Общата цел на проекта  е да  се изследват 2000 майки и техните новородени, за да се обясни връзката между умственото състояние на майката и детското здраве и развитие. Изследването е публикувано на страницата на sciencedaily.com.

 

 

Част от проекта е проведена върху 600 майки.  Изследва какъв процент от приеманите омега-3 дълговерижни мастни полиненаситени киселини,които са от решаващо значение за ембрионалната и плацентната фаза, както и за живота на новороденото, биват усвоени.   Резулататът показва, че това количество съвсем не е достатъчно, според проучване, публикувано в  „Хранене и метаболизъм”.

 

 

Само 27% от бременните и 25% от жените 3 месеца след раждането се съобразяват с изискването за прием на DHA  на Европейския съюз. Основните източници на омега-3 са морските дарове, рибата,продуктите, съдържащи водорасли и най-вече сьомгата. Те доставят 79% от общия необходим прием на N-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини.

 

 

Резултатите показват, че по-голямата част от изследваната група жени не следва препоръката на ЕС за прием на DHA по време на бременност и кърмене. Американската и канадската асоциации на диетолозите препоръчват всички възрастни в добро здравословно състояние, включително бременни и кърмещи да приемат най-малко по 500 mg омега-3 мастни киселини дневно.

 

 

Според последни проучвания мъжете приемат само 50%, а жените- около 40%  от омега-3 мастните киселини, от които се нуждаят ежедневно, според Международната организация по EPA  и DHA омега-3.

 

Рибено масло

 

 

Мега- ДХК (рибено масло)

 

MEGA-DHA е продукт с високо съдържание на рибено масло –  омега-3 мастни киселини, от които докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (ЕРА), плюс витамин Е като d-алфа-токоферол.

Високо концентрираната формула е особено препоръчителна при бременност и кърмене, както и при случаи на мозъчна деменция. MEGA-DHA поддържа правилната мозъчна функция, нервната система и допринася за цялостното развитие на организма.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top