Search
Филтрирай по...

Обрат! Нитратите понижават кръвното!

Пиенето на чаша сок от червено цвекло (250 мл) понижило кръвното налягане с 10 милиметра живачен стълб при 15 пациенти, участващи в изследване, като някои от тях върнали кръвното си налягане в нормални граници. Ефектът от смъкването на кръвното започвал след три до шест часа и можело да бъде усетено един ден по-късно. Британските учени, които години наред изучават влиянието на червеното цвекло върху понижаването на кръвното налягане, отбелязват, че това се дължи на съдържащите се в него нитрати, които разширяват кръвоносните съдове.

Нитратите се намират в почвата, откъдето се поемат от зеленчуците чрез корените и така им помагат да растат.  Нитратите сами по себе си не са токсични. Опасност за здравето на човека представляват веществата, които могат да се образуват от нитратите, попаднали в организма (преди или след поглъщането им с храна или вода) – нитрити и нитрозамини. “Бяхме изненадани колко малко нитрати са необходими за толкова голям ефект. Надяваме се, че приемането на зеленчуци с високо съдържание на нитрати като зелените листни зеленчуци или червеното цвекло може да подобри сърдечносъдовото здраве на хората”, обяснява д-р Амрита Ахлувалиа. Учените напомнят обаче да се спазват правилата за първичната обработка на зеленчуците с цел отстраняването на излишните количества нитрати, предава Би Би Си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top