Search
Филтрирай по...

Омега-3 за високо IQ при децата

Коефициентът на интелигентност (IQ) зависи от много неща, включително и от храненето на детето. Допълването на менюто с риба и други храни, съдържащи полезните омега-мазнини, някои микроелементи и витамини, е толкова важно, колкото възпитанието и обучението, гласи ново изследване.

Екипът на Джон Процко е сравнил влиянието на храните и възпитанието върху  IQ на 38 000 деца на възраст до 5 години. “Основната цел е да се разбере самата природа на интелигентността и как може да бъде “захранвана” във всеки от етапите на развитие на човека”.

В ролята на мозъчен стимулант, който повишава коефициента с 3,5 точки, са полиненаситените мастни киселини – Омега-3, които оптимизират връзките между нервните клетки. Според проучване, благоприятен ефект имат и пълноценните белтъчини и храни, богати на желязо, витамини от група В, рибофлавин, тиамин, ниацин и цинк. Освен в мазните риби – сьомга, тон, херинга, сардина, Омега-3 има в морските дарове, в ядки и семена. Лененото семе е най-популярният пример от вегетарианските храни, но за да се усвои, трябва да е смляно или под формата на масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top