Search
Филтрирай по...

Омега-3 мастни киселини за добро здраве през целия живот!

Стрес

 

 

Омега-3 полиненаситени мастни киселини са едни от най-важните хранителни вещества за поддържане на доброто здраве през целия живот. За да си ги набавяме в достатъчни количества, е необходимо по-често да консумираме риба и морски продукти, което малцина от нас правят. В тези случаи допълнителният прием на рибено масло, източник на ейкозапентаенова и докозахексаенова мастни киселини, е абсолютно задължителен.

 

Омега-3 включват 11 мастни киселини, от които съществено значение за физиологията на човека имат само 3 от тях – ейкозапентаеновата киселина, докозахексаеновата киселина и алфа-линоленичната (линоленова) киселина.

 

EPA и DHA имат ключово значение за правилното развитие на плода, функционирането на мозъка и нервната система, здравето на ретината, имунната система и сърдечно-съдовата функция. Наличието на достатъчно EPA и DHA в организма е важно и за намаляване на хроничното възпаление и защитата от сърдечно-съдови нарушения, включително периферна артериална болест, коронарни инциденти и др.

 

Омега-3 полиненаситени мастни киселини присъстват на много места в тялото, основно – в мозъка и ретината, клетъчните мембрани и др. Те са важни прекурсори на няколко метаболита, функциониращи като мощни липидни медиатори и които са от полза за предотвратяването или успешното лечение на редица сериозни заболявания.

 

Балансът между омега-3 и омега-6 мастни киселини

За огромно съжаление в съвременната диета присъстват много повече омега-6, отколкото омега-3 мастни киселини. Омега-6 са други есенциални мастни киселини, които също са необходими на организма, но не в прекомерни количества. Те включват 10 мастни киселини, от които съществено значение за здравето имат гама линоленичната (GLA), линоленичната (LA) и арахидоновата киселини (ArA).

 

Балансът между омега-3 и омега-6 е изключително важен, като правилното съотношение винаги трябва да бъде в полза на омега-3! прекомерният прием на омега-6, за сметка на омега-3 предизвиква процес на възпаление в организма и следователно – развитие на опасни заболявания. Омега-3 действа по обратния начин – намалява нивата на хронично възпаление. Според много изследвания завишеният прием на омега-6 за сметка на недостигащите омега-3, е в основата на рака, диабета и сърдечно-съдовите заболявания. Идеалното съотношение между омега-3 и 6- гарантира перфектно здраве и много по-занижен риск от заболявания.

 

В днешно време е много трудно да се зпазва идеалното съотношение между омега-3 и 6, което вероятно се дължи на прекомерната употреба на растителни масла, източник на омега-6, както и употребата на зърнени храни като фураж за животните, което респективно повлиява и на качеството на консумираното месо. Консумацията на рафинирани и преработени продукти, и такива, съдържащи наситени мазнини, а също така и дефицитът на риба и морски дарове в диетата също е фактор за лошото съотношение на омега-3 и 6- в хранителния режим. Онова, което може да се направи по въпроса, е допълнителен прием на омега-3 под формата на капсули.

Ползи от приема на EPA и DHA

-Облекчават симптомите при Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието).

-Есенциалните мастни киселини, жизненоважни за функционирането на мозъка и съдържащи се в рибеното масло, са не само забавят когнитивния упадък, но и могат да предотвратят атрофията на мозъка при по-възрастни хора. EPA и DHA значително намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, и усилват паметта, вниманието, способността за концентрцаия и др.

-При множество проучвания е установено, че ранният прием на омега-3 (още в детството) значително намалява риска от развитие на тревожност и депресии в по-късна възраст. Рибеното масло също така облекчава симптомите при вече налични такива състояния и въздейства успокояващо на нервната система.

-Намалява възпалението и облекчава болката при ревамтоиден артрит.

-Научните изследвания са установили, че рибеното масло може да помогне за предотвратяване и унищожаване на различни видове рак, включително на дебелото черво, простатата и гърдата.

-Противовъзпалителните свойства на рибеното масло намаляват риска от редица сърдечно-съдови усложнения. Изследвания показват, че омега-3 дори увеличават степента на оцеляване след прекаран сърдечен удар.

-Омега-3 подобряват състоянието на десния дорсолатерален префронтален кортекс, благодарение на което симптомите на депресия намаляват с около 40%.

-Омега-3 са от полза и за пациентите с диабет. Те предпазват от увреждане клетките на хипокампуса и намаляват оксидативния стрес, който има основна заслуга за развитието на захарната болест. В случая тези полиненаситени мастни киселини подпомагат и зрението – доказано е, че приемът на 500 мг омега-3 мастни киселини дневно в продължение на 3 месеца, намалява риска от развитие на диабетна ретинопатия с цели 48%.

-Доказано е, че омега-3 намаляват риска от развитие на свързаните с възрастта зрителни заболявания, включително дегенерация на макулата и кортикална катаракта.

-Рибеното масло е изключително полезно и за кожата и поддържането й млада и свежа. Има дълбоко подхранващо действие, намалява бръчките и поддържа еластичността й. Дефицитът на EPA и DHA води до развитието на редица кожни заболявания, включително пърхот, косопад, екзема и псориазис, възрастови и слънчеви петна, и др.

-Последните проучвания показват, че омега-3 подобряват плодовитостта при мъжете и жените. DHA играе ключова роля в здравето и подвижността на сперматозоидите. Ниските нива на DHA в кръвта са свързани с намален фертилитет.

-Рибеното масло е повлиява положително и плодовитостта у жените, като намалява възпалението, балансира хормони и регулира менструалния цикъл. Облекчава симптомите при Синдром на поликистозните яйчници и ендометриоза – състояния, които могат да предизвикат безплодие.

-Омега-3 и по-специално – DHA, са от изключително значение за бременната и плода! През цялата бременност, а също и през периода на кърмене, омега-3 нуждите на жената са дори по-високи от обичайните. Омега-3 DHA е критичен градивен елемент за мозъка, очите и нервната система на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top