Search
Филтрирай по...

Орехите предпазват жените от диабет

Учени изследвали 140 000 жени в САЩ и установили, че редовното приемане на малки порции орехи има силен защитен ефект срещу заболяватето. Жените, които консумират по 28 грама орехи поне два пъти в седмицата, намаляват с 24% риска от диабет от втори тип спрямо тези, които рядко или никога не ядат орехи.

Учени от Училището по обществено здраве към Харвардския университет изследвали 137 893 медицински сестри на възраст от 35 до 77 години в продължение на десет години, за да установят колко от тях ще развият диабет от втори тип. Хранителните им навици били внимателно наблюдавани, като особено внимание се обръщало на това колко често консумират ядки и по-специално орехи.

След като взели предвид телесните мазнини и теглото, учените установили, че приемането на орехи три пъти на месец намалява риска с 4 на сто, консумацията веднъж седмично – с 13 на сто, а поне два пъти седмично – с 24 на сто. Орехите са богати на полезни мастни киселини, които намаляват възпалителните процеси в тялото и защитават от сърдечни заболявания, рак и артрит.  Те намаляват нивата на С-реактивния протеин (възпалителен маркер, свързан с атеросклероза и сърдечни заболявания) с почти 75%,общия холестерол – с 11% и лошия LDL-холестерол с 11-12%.

Ревита Ви препоръчва:

Черен орех (шушулка), 500 mg

Прочетете още за:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top