Search
Филтрирай по...

Откриха кои са идеалните пропорции на тялото

Откриха кои са идеалните пропорции на тялотоСпоред американско изследване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, именно формата на тялото, а не неговата маса, е определящ фактор при риска от сърдечносъдови заболявания.

Данните от изследването съвпадат и с отдавна утвърденото от медицинските среди мнение, че мастните натрупвания в областта на корема и талията значително увеличават възможността от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

В тази връзка, авторите на проучването посочват и идеалната обиколка на талията – при жените тя не бива да бъде повече от 80 см, както и максимум 94 см за мъжете.

Изследователите са категорични, че нарастването на обиколката на талията дори с няколко сантиметра може да бъде предпоставка както за поява на сърдечносъдови проблеми, така и за диабет.

Съотношението между обиколката на талията и тази на бедрата може да бъде важен ориентир за риска от опасни заболявания, смятат учените и допълват още, че колкото по-голяма е разликата, толкова повече се увеличава и вероятността от атеросклероза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top