Search
Филтрирай по...

Откриха още ползи от приема на Омега 3 мастни киселини!

zabolqvania na cherniq drobУчени от един от най-реномираните научно-изследователски университети в света – Орегонски държавен университет, откриха, че нови, непознати досега полезни свойства на омега 3.

 

Проведеното върху метаболитните ефекти на омега 3 мастни киселини изследване показва, че тези есенциални мастни киселини притежават широка гама от биологични въздействия. Авторите на проучването смятат, че омега 3 поддържат здравето на черния дроб и намаляват риска от развитие на чернодробна стеатоза (безалкохолно мастно чернодробно заболяване).

 

Според авторите на изследването, диетата на съвременния човек поставя в огромен риск чернодробното здраве. Лошите хранителни навици и нецелесъобразният начин на живот могат да доведат до възпаление на черния дроб, фиброза, цироза, а понякога и чернодробна недостатъчност.

 

Но как се вписват омега 3 и по-специално докозахексаеновата киселина (DHA) в опазването нан черния дроб?

 

Фактът, че DHA (докозахексаенова киселина) намалява триглицеридите в кръвта има още по-големи ползи за човешкото здраве, категорични са учените. Допълнителният прием на DHA може напълно да предотврати метаболитните увреждания, причинени от прекомерната консумация на храни като червено месо, захар, наситени мазнини, преработени продукти и др.

 

Учените са категорични, че омега 3 и особено DHA, имат изключително благоприятен ефект върху липидния метаболизъм и метаболизма на въглехидратите, аминокиселините и витамините. Авторите на проучването са на мнение, че докозахексаеновата киселина (DHA) далеч по-ефективно предотвратява образуването на вредни метаболити от ейкозапентаеновата (ЕРА).

 

DHA контролира нивата на хронично възпаление, редуцира оксидативния стрес и намалява риска от фиброза, категорични са учените.

 

Тепърва предстоят още изследвания, които да установят какъв точно е механизма, по който докозахексаеновата киселина въздейства на черния дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top