Search
Филтрирай по...

Пазете носа от студения въздух!

течащ нос

 

 

Британски учени твърдят, че вирусът, който стои зад понятието обикновена настинка предпочита студения нос. Проучване показва, че имунната система на човек е отслабена през по-студените месеци и това позволява на вирусите да проникват по-лесно в организма. Учени предлагат да поддържаме носа си топъл и да избягваме да вдишваме студения въздух, ако вече сме настинали. Тези констатации са публикувани в бюлетина на Националната академия на науките.

 

Риновирусите са една от основните групи вируси, които предизвикват силна хрема и кихане. Екипът на университета в Йейл прави изследвания върху този тип вируси при температура носа 33 ° С, и нормална телесна температура от 36.6 ° С.

 

“От петдесетина години се знае, че студеното време оказва негативно влияние върху състоянието на носната кухина, но причината никога не е била ясно определена,” казва изследователката д-р Акико Ивасаки пред Би Би Си. Тя твърди, че имунната система е отслабена, когато носът е студен  и по този начин дава на вируса повече възможности да се възпроизвежда. При ниски температури имунната система е по-малко ефективна.

 

Д-р Ивасаки твърди, че колкото по-ниска е температурата, толкова по-застрашен е имунитетът от вирусните заболявания. Тя вярва, че нейното откритие доказва, че през студените месеци от годината има повече вируси. Но предупреждава, че на практика нещата са много по-сложни. Има и  други фактори, включително различното човешко поведение през зимата в сравнение с това през лятото, които също са замесени в проблема със зимните настинки. Все пак, д-р Ивасаки предлага начин за решаване на този въпрос:

 

Ако предпазвате носната кухина от навлизане на студен въздух, винаги можете да се чувствате така, сякаш сте сякаш сте на почивка на Тропиците!”

 

Джонатан Бол, професор по вирусология от университета в Нотингам, констатира, че това откритие е логичното обяснение на въпроса защо риновирусите инфектират носа, а не по-топлите части на тялото, като  например белите дробове. Той заявява пред Би Би Си: “Ние знаем, че температурата на клетките, покриващи носа е по-ниска от тази на други, по-малко открити части на тялото. Това би могло да обясни защо риновирусът предизвиква настинки и реално не е в състояние да предизвика по-сериозни белодробни инфекции, до каквито последици води грипът, например”, казва Бол.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top