Search
Филтрирай по...

Пациентите с диабет се нуждаят от витамин D

витамин D, диабетДиабетиците категорично се нуждаят от допълнителен прием на витамини, минерали и други ценни компоненти. Мултивитаминните формули, предназначени за хора с диабет компенсират дефицита на хранителни вещества и поддържат организма в добро здраве.

 

В последните години мастноразтворимият витамин D представлява особено голям интерес за науката. Както се оказва, той е важен не само за костната обмяна и поддържането на здрави кости, но и изпълнява редица други жизненоважни функции. Препоръчителна дневна доза е 400 IU, но напоследък много от съвременните изследвания показват, че това количество е крайно недостатъчно. Някои специалисти препоръчват дози от 800 до 1000 IU дневно, особено през зимата, когато слънцето не е достатъчно силно, за да може мастноразтворимият витамин да се образува в кожата под въздействието на слънчевите лъчи.

 

Ние получваме необходимите дози витамин D предимно от слънцето и в много малка степен – от храната. За съжаление обаче, повечето хора, включително диабетиците, страдат от сериозен недостиг на витамин D.

 

Пациентите  диабет, хората, които водят уседнал начин на живот и прекарват голяма част от времето си на закрито, възрастните, онези, които живеят в по-студените географски ширини и др., имат засилена нужда от допълнителен прием на витамин D.

 

В списъка със заболяванията, свързани с недостиг на витамин D, присъства и диабетът. Много изследвания доказват, че витамин D играе важна роля в превенцията срещу диабет и метаболитен синдром. Установено е, че допълнителният прием на витамин D не само, че намалява риска от развитие на коварното заболяване, но може и да облекчи симптомите ако то вече е факт.

 

Проучванията показват, че недостигът на „слънчевия” витамин в организма понижава секрецията на инсулин. Ниските нива на инсулина затрудняват транспортирането на глюкозата от кръвния поток в клетките, в резултат на което тя се натрупва и нивата й се повишават. Допълнителният прием на витамин D подобрява инсулиновата секреция и облекчава общите симптоми при диабет.

 

Според данните, предоставени миналата година от Българското дружество по ендокринология, над 76% от българите страдат от недостиг на витамин D. Резултатите показват, че дефицитът е най-често срещан сред хората над 60 години, като на второ място са онези в средна възраст.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top