Search
Филтрирай по...

Кои плодове и зеленчуци да хапвате по-често през студените месеци

сезонни плодове и еленчуци

 

В съвременния свят сезоните сякаш нямат никакво значение по отношение на храненето. Вече не ни прави никакво впечатление, че през зимата например, можем да си купим домати, краставици и марули. И в случая, дори не се питаме имат ли тези продукти някаква хранителна стойност…

За хранителните магазини няма никакво значение лято ли е, есен ли е, зима ли е, защото в тях можем да открием почти всичко и по всяко време. Добре ли е това? По-скоро не. Защото сезонните продукти имат много по-голяма хранителна стойност, в сравнение с полуизкуствените такива.

Предлагаме ви списък на едни от най-полезните плодове и зеленчуци, от чиито качества си струва да се възползвате в края на есента!

 

  • Ябълки. Тези сладки, хрупкави плодове притежават богат на антиоксиданти състав. Редовната им консумация спомага за предотвратяването на редица хронични заболявания, както и за забавяне на стареенето. Съществуват безброй сортове ябълки, но т. нар. Фуджи, който е особено полезен!
  • Червено цвекло (корен) 500 mgто общо взето, е на разположение през цялата година, но през есента си струва да го консумирате най-често! Цвеклото е изключително полезно за сърдечно-съдовата система и черния дроб. Увеличава притока на кръв към мозъка и намалява риска от деменция.
  • Зеле и брюкселско зеле. Зелето, както и неговата мини-версия – брюкселското зеле, изобилстват от антиоксидантните витамини А, С и Е. В състава му се срещат и т. нар. глюкозинати – вещества с мощно противораково действие.
  • Червени боровинки. Боровинките са „най-истински” през октомври и ноември. Според много съвременни изследвания, концентрираните боровинкови екстракти предотвратяват инфекциите на пикочните пътища.  Консумацията на пресни боровинки пък, се препоръчва при някои заболявания на устаната кухина, както и с превантивна цел – срещу рак на гърдата, дебелото черво, простатата и белия дроб.
  • Круши. Съдържат изобилие от разтворими фибри. Смята се, че ежедневната им консумация спомага за намаляване на „лошия” (LDL) холестерол.
  • Нар. Нарът е богат на вещества, които подобряват дейността на сърдечно-съдовата система и намаляват риска от развитие на рак. Интересно е, че нарът може да се консумира и от диабетици! Подобрява състоянието на зъбите. Съдържа витамини от В групата, както и витамините С, Р и А, магнезий, силиций, манган, хром, калий, мед и др.
  • Тиква. Тиквата изобилства от алфа- и бета-каротин, които подсилват зрението и насърчават клетъчния растеж! Тиквените семки пък, са източник на алфа-линоленова киселина и омега 3 мастни киселини, полезни при хипертония, сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол.
  • Ряпа и репички. Въпреки че не биха се класирали в конкурс за красота, ряпата и репичките имат изключително ценен хранителен състав! Съвременните изследвания сочат, че тези кореноплодни зеленчуци намаляват риска от рак на простатата и белия дроб. И още – както ряпата, така и репичките са добър източник на калций, като в ряпата има и фибри!
  • Сладки картофи. Както тиквата, така и сладките картофи съдържат алфа- и бета-каротин. Увеличеният прием на бета-каротин компенсира недостига на витамин А и спомага за подобряване на зрението. Сладките картофи са отличен източник и на витамин С. Ако ги консумирате с кожата пък, ще си набавите доволно количество фибри!

Ревита Ви препоръчва:

Прочетете още:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top