Search
Филтрирай по...

Погнаха търговците на фалшиви лекарства!

falshivi lekarstvaПоне 237 са арестуваните при проведената операция „Пангея Седем”, насочена срещу продажбата и разпространението на фалшиви лекарства. „Пангея Седем” е проведена в 111 държави по целия свят. Оказва се, че количеството нелицензирани лекарства е огромно – 8,4 млн дози, на стойност над 26 млн. долара.

 

Фалшивите медикаменти включват предимно хапчета против импотентност, хапчета за отслабване, субстанции като анаболни стероиди и диазепам, които се дават само с рецепта, както и лекарства срещу рак, кашлица и др.

 

Вчера Британската агенция за контрол на медицинските и здравни продукти съобщи, че проведената от Интерпол „Пангея Седем” е започнала на 11 май и е продължила до 21 май.

 

10 603 са и уебсайтовете, попаднали под строгата ръка на закона, които са си позволявали да предлагат забранените лекарства и/или добавки.

 

Тази година, операцията е насочена основно срещу интернет-доставчиците, системите за обмяна на електронни съобщения, както и системите за разплащане. Това са основните средства, които уебсайтовете използват при продажбата на фалшиви лекарства, съобщават от френската Национална агенция за безопасност на медикаментите и здравните продукти.

 

Според Аластър Джефри, водещ отдела за прилагане на разпоредбите на британската агенция за медицински и здравни продукти, конфискуваните медикаменти са били съхранявани при ужасни условия. Включително е имало случаи, в които такива лекарства са били намирани в торби за боклук, в стари, изоставени сгради със счупени стъкла.

 

Огромна част от нелегалните лекарства, заловени във Великобритания, са били индийски, както и от Китай.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top