Когато става дума за храненето, трябва да бъде много внимателни към продуктите, съдържащи етикети. Забелязали ли сте, че един здравословен и естествен домат или ябълка, не се предлага с етикет, на който да очаквате обозначено съдържание? Освен това, храните с етикети могат да бъдат и объркващи. Затова, ето малко разяснения по въпроса дали и при какви обстоятелства те са полезни за консумация!
Какво да търсите в етикетите на храните?
Съставките:
Прочитайте внимателно всяка отделна съставка. Ако не знаете съставките, това е предупредителен знак. Обикновено тези, които ви объркват най-много, са тези с най-високо химично съдържание, затова предварително проверявайте какво стои зад определеното наименование (например в Гугъл). За хората с непоносимост към глутен, соя, млечни продукти свободен живот, е необходимо да се гарантира съдържанието на всяка от тези съставки, тъй като приемът й може да доведе до опасни последици.
Съдържанието на захар:
Важно е винаги да проверявате съдържанието на захар. Винаги се опитвайте да се придържате към продукти, които са с по-малко от 10 грама захар, когато става въпрос за преработени продукти. В идеалния случай, няма съдържаща се обработена захар, а подслаждането става посредством естествени подсладители, например стевия.
Съдържанието на мазнини:
Винаги проверявайте съдържанието на мазнини. Избирайте нисконасители мазнини, освен ако не са извлечени от кокос или авокадо, и с нулев състав на транс-мазнини.
Съдържанието на натрий:
Добре е да обръщате внимание на съдържанието на натрий. Високите нива на натрий понякога са изключително вредни, а се съдържат в големи количества в консервираните храни.
Не забравяйте, че маркетингът, прилаган при съставянето на етикетите на храните може да бъде буквално опасен!
Вие трябва да бъдете изключително внимателни с маркетинговите техники, които се използват за прикриване на вредното съдържание в много от храните. Леките храни понякога се оказват доста по-калорични, отколкото предполагате. А пакетираните храни, с по-малко калории, обикновено са направо опасни за здравето. Много от продуктите с „ниско съдържание на мазнини” са със супер високо съдържание на захар.
Най-доброто, което бихте могли да направите за себе си, така че можете да се чувствате уверени, когато пазарувате хранителни продукти с етикети, е да търсите такива, които не са преработвани. Опитайте се да си купувате най-вече пълнозърнести и пресни храни.
В обобщение, бъдете много внимателни в подбора на всичко, което смятате да консумирате и сега, през по-топлите месеци се насочете към пресните плодове и зеленчуци, за да избегнете максимално приема на преработени храни!
Коментари (0)
Нов коментар