Search
Филтрирай по...

Полифенолите от червеното вино свалят холестерола

Дозата ресвератрол, която се съдържа в 2 чаши червено вино, е достатъчна да забави с 50% нарастването на тумори в червата, смятат британски учени от университета в Лестър. 5 мг ресвератрол се съдържат в 1 чаша вино. Освен това учените са установили, че вредните съединения от месото, които образуват „лошия“ холестерол в организма и вдигат риска от сърдечносъдови заболявания, могат да се неутрализират от антиоксидантите, съдържащи се във виното, пише сп. Functional Foods. В експеримент участват 14 здрави доброволци. В продължение на 4 дни те са консумирали само месни продукти. След една седмица за същия период на те са на същото хранително меню плюс червено вино.

Резултатите показали, че при консумацията само на месо без вино нивото на холестерол се повишават с 97% за 4 дни. Високият холестерол е причина за натрупването на плаки в кръвоносните съдове, което крие сериозен риск от запушване, образуване на тромби и сърдечносъдови заболявания. Полифенолите в червеното вино са вид антиоксиданти, спиращи абсорбцията в червата на попадналите вредни съединения след консумацията на месо. По този начин те не се включват в кръвния поток и не образуват „лош“ холестерол. Това е и една от причините да се смята, че червеното вино е полезно за сърцето и намалява риска от сърдечносъдови проблеми, обясняват специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top