Search
Филтрирай по...

Пробиотиците – оптимален източник на здраве и красота!

Пребиотици

 

 

Пробиотиците се използват отдавна от хората, а млечните продукти, които ги съдържат, са традиционна храна в някои райони по света. Съществуват около 20 щама пробиотици, които се използват като хранителни добавки или се съдържат в различни храни.

 

Древните лекари в Близкия и Далечния Изток препоръчвали  приема на кисело мляко (съдържа лактобацили) за стимулиране на апетита, както и за справяне с болести като туберкулоза, стомашно-чревни заболявания и проблеми с черния дроб.

 

Руският учен Мечников има голяма заслуга за известността на пробиотиците. Според неговата теория хората на Балканския полуостров били толкова дълголетни и младолики поради включването в диетата им на млечни продукти съдържащи полезни микроорганизми. Според него приемът на полезни микроорганизми може да неутрализира вредните микроорганизми в стомашно-чревния тракт, които произвеждат токсини.

 

Чревните бактерии са нормалната флора на човек – колонизирането на червата ни започва малко след раждането. Тези бактерии могат да бъдат 2 вида:

-полезни – те са в симбиотична връзка с домакина си, която е резултат от продължителна еволюция

-потенциално патогенни бактерии

 

Оптималният баланс на тези микроорганизми е свързан с доброто здраве  на човека. Този баланс често е нарушен при приема на антибиотици, когато имунната система е отслабена от болести, стрес и други фактори. Определени микроорганизми и по-специално лактобацилите помагат за възстановяване на нормалния чревен баланс.

 

Изследванията от последния век показват, че има множество ползи за здравето на човека отлактобацилите– те произвеждат метаболити като млечна киселина и бактериоцини (подобни на антибиотик вещества), които потискат растежа на вредните микроорганизми. Те участват в разграждането на протеините, мазнините и лактозата и в производството на витамин В, подобряват биодостъпността на минералите. Освен това компонентите на клетъчните им стени и метаболитните им продукти подпомагат имунната система и имат противовъзпалително действие.

 

Вече е клинично доказано, че пробиотиците помагат при синдром на раздразненото черво, алергии, подобряват здравето на кожата и зъбите, поддържат кръвното налягане, подпомагат имунната система и доброто функциониране на черния дроб, действат облекчаващо при болки и възпаление, помагат при вагинални инфекции, подпомагат справянето с наднорменото тегло.

 

Пребиотиците представляват хранителни вещества – неразтворими олигозахариди в растителната храна и зърнените продукти, които служат като храна за полезните бактерии. Често към пробиотиците се добавят пребиотиците инулин и фруктоолигозахариди.

 

Към полезните чревни бактерии спадат бифидобактериите, лактобацилите и ешерихия коли (Escherichia coli, някои нейни щамове са болестотворни). Вредните чревни бактерии включват кампилобактерии (Campylobacter), ентерококи (Enterococcus faecalis) и клостридии (Clostridium difficile).

 

Пробиотиците, които не издържат на стайна температура, трябва да бъдат замразени и капсулирани чрез специални процеси, за да се запазят живи бактериите при излагането им на стомашните киселини и жлъчния сок.

 

Бацилус коагуланс (Bacillus coagulans),познат с търговското име Лактоспор, е пробиотик, който издържа на стайна температура и има клинично доказана ефективност. Изолиран е от зелен малц и произвежда само полезната форма L-(+)на млечната киселина в стомашно-чревния тракт. Клиничните изследвания потвърждават ефективността му при стомашно-чревни неразположения (диария или запек)свързани с инфекции или употреба на антибиотици. Той е ефективен и може да се използвадори и при бебета. Лактоспорът балансира нивата на холестерол и помага за справяне с вагиналните инфекции. Друго изследване на този пробиотикдава обещаващи резултати при справяне със стоматита (възпаление на устната кухина) и глосита (възпаление на езика), както и при екзема при малки деца. Не са наблюдавани никакви странични ефекти при тези клинични изследвания.

 

Ролята на пробиотиците е всеобхватна – за поддържане здравето на червата, като добавка при дисбиоза по време на лечение с антибиотици и множество други приложения. Пробиотиците могат да подсигурят добра чревна микрофлора, да намалят хранителните разстройства, да подобрят усвояването на храната и да подпомогнатработата на имунната система. Използват се и при лечението на домашни любимци и селско-стопански животни.

 

Revita Ви препоръчва:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top