Специалистите по интегративна медицина смятат, че доброто здраве започва в червата. Подобно на много други процеси ефективността на храносмилателната система намалява с възрастта. Това например е причината човек на 20 години да може да изяде хамбургер с чили сос и лук, без особени последствия, докато човек, който приема същата храна на 40 и повече години, да се почувства зле.
Единственият начин храната да навлезе от храносмилателната система в тялото, е тя да бъде раздробена на малки частици, които могат да преминат през стените на червата. Това е сложен процес, в който участват много органи. Дъвченето започва с помощта на множество ензими, които разграждат скорбялата и простите захари. В стомаха храната се разгражда от стомашната киселина и след това преминава в тънките черва, където се изливат ензими от задстомашната жлеза, които разграждат протеините, мазнините и въглехидратите. В този етап от храносмилането храната става течна. В дебелото черво от храната се отделя водата и тя започва да се подготвя за извеждане извън тялото.
Храносмилателни ензими и добрите пробиотични бактерии имат изключително значение за процесите на храносмилане и неутрализиране на гнилостните процеси в стомашно-чревния тракт. Нека разберем повече за тяхното действие!
Ензими. Не всички ензимни добавки са създадени по сходен начин. Активността на ензимите варира в зависимост от киселинността на средата – в киселинна среда ензимът може да бъде неактивен, а в алкална среда същият ензим да се активира. Освен важната им роля за храносмилането ензимите имат противовъзпалителни свойства и подпомагат имунната система. Приемът на ензими с всяко хранене осигурява по-доброто разграждане и абсорбция на хранителните вещества. Те могат да ускорят и преминаването на храната през червата, което предотвратява подуването, нарушенията в храносмилането и киселините.
Пробиотици. В чревния тракт живеят полезни бактерии с важно значение за здравето. Те помагат за преработването на отпадъчните вещества, синтезират витамини и дори неутрализират карциногените. Добрите бактерии в червата обаче, могат лесно да бъдат унищожени при лечение с антибиотици, лоша диета, прием на алкохол, прекомерен стрес. Дори кратък курс с антибиотици може да влоши баланса на чревната флора за година и повече. Приемът на пробиотици е от полза във всички тези случаи – пробиотиците осезаемо подобряват храносмилателните процеси, намаляват спазмите, газовете, диарията и запека, облекчават симптомите при синдрома на раздразненото черво.
Много от болестите, свързани с възпаление на червата изискват прием на бифидобактерии и лактобацили. Болестите, които се повлияват положително от тези пробиотици включват колит, синдром на раздразненото черво, болест на Крон.
При 4-седмично клинично изследване върху хора със синдром на раздразненото черво, приемът на L. plantarum значително намалил симптомите у 95% от участниците. При плацебо групата се наблюдавало подобрение само при 15% от хората. L. rhamnosus понижава възпалението и подсилва чревната бариера, което предотвратява появата на пропускливо черво. Това е особено важно при хората с автоимунни болести.
Според клинични изследвания бифидобактериите също подобряват симптомите при раздразнено черво, облекчават болката и подуването, регулират честотата на дефекациите и подпомагат общото качество на живота.
Комбинирането на различните видове пробиотици има синергичен ефект. При двойно-сляпо, плацебо-контролирано изследване учените открили, че комбинацията от бифидобактерии и лактобацили намалява симптомите на синдрома на раздразненото черво само за 4 седмици и води до намаляване на диарията.
Ефективността на пробиотиците не се подлага на съмнение. Важно е само човек да определи кой вид и каква доза пробиотици да приема. Пробиотичните бактерии се измерват в колонообразуващи единици (CFU). Има значение и дали бактериите са живи, активни култури. Посочената на опаковката доза може да бъде объркваща, тъй като приемът на 1 милиард живи бактерии е по-полезен от 50 милиарда слаби, изсушени или мъртви бактерии. Значение има и качеството на самите бактерии.
В някои пробиотични продукти капсулите са с ентерично покритие и се освобождават чак когато капсулата достигне до червата. Това е важно, тъй като стомашната киселина убива голяма част от бактериите. Има и щамове, които са сравнително устойчиви на киселини и могат да оцелеят, ако се приемат с храна.
За улеснен прием, Ви предлагаме продукт, който комбинира пробиотици и ензими – това е Fortify™ Dual Action Digestive Complete /20 млрд. активни пробиотици + ензими/! Всяка капсула Fortify™ Dual Action Digestive Complete съдържа 20 млрд. активни лактобацили и бифидобактерии (включително клинично проучените щамове NCFM® и BI-04®), както и патентована смес от 8 храносмилателни ензима.
Fortify™ Dual Action Digestive Complete има следните полезни действия:
-допринася за нормалните процеси на храносмилане;
-подпомага усвояването на полезните нутриенти от храната и лесното им използване от организма;
-съдейства за елиминиране на стомашно-чревни проблеми като метеоризъм, подуване на корема и тежест след хранене;
-насърчава нормализирането на изхождането при запек или диария.
Вегетарианските капсули са със забавено освобождаване, за да предпазват съдържимото от стомашните киселини и да го доставят в тънките черва и в колона. Приемайте по 1 капсула дневно!