Search
Филтрирай по...

Проблеми със сърцето и висок холестерол? Ето как да си помогнете!

Висок холестерол

Висок холестерол, високи нива на кръвното налягане, болести на сърцето –  статистиката показва, че тези и други сърдечно-съдови проблеми причиняват по-голяма смъртност от катастрофите, рака и хроничната респираторна болест взети заедно.

Здравето на сърдечно-съдовата система се влияе от редица фактори като възраст, пол, начин на живот и дори емоции. Хипертонията, атеросклерозата и инсултът обикновено са свързани с нездравословен начин на живот в продължение на десетилетия. Инсултът, високото кръвно налягане и конгестивната сърдечна недостатъчност са по-често срещани при жените поради спада на естрогена, който предпазва кръвоносните съдове и поддържа кръвното налягане в норма. Нервната възбудимост и депресията също повишават тези рискове, а жените са изложени на по-голям риск, тъй като са доста по-емоционални. Мъжете, пък, страдат по-често от висок холестерол.

Друг фактор, отговорен за заболяванията на сърдечно-съдовата система, е хроничният стрес. Счита се, че той е в основата на състояния като висок холестерол и хипертония. Хроничният стрес създава дисбаланс в основните биологични пътища и е главен виновник за лошите хранителни навици, тютюнопушенето и прекомерният прием на алкохол.

В наши дни при децата се наблюдава епидемия от наднормено тегло – общо значим проблем, провокиран от уседналия начин на живот и богатата на калории диета. Това е първото поколение, при което очакваната продължителност на живота е по-малка от тази на родителите.

Каква да бъде диетата ви и кои природни средства да използвате, за да се подобри сърдечно-съдовото ви здраве?

Модерните практики в лечението на сърдечно-съдовите заболявания залагат на комбинацията от конвенционални медикаменти плюс доказано ефективни природни средства.

Храненето има важно значение за здравето на сърцето, препоръчва се пациентите да бъдат внимателни не само какво консумират, но и какво избягват. Според общите препоръки, диетата трябва да включва богати на фибри плодове и зеленчуци, чисто птиче месо, риба, ядки и пълнозърнести храни. Препоръчва се консумацията на червено месо, пълномаслени млечни продукти, миди, наситени мазнини и храни, повишаващи холестерола да бъде ограничена. От менюто трябва да се премахнат провъзпалителните храни – захари и рафинирани зърнени храни. Това намалява риска от заболявания, увреждащи артериите и увеличаващи риска от образуване на плаки и блокажи на съдовете.

Много полезен е и приемът на добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини, коензим Q10 и екстракти от глог, чесън и зелен чай, ниацин. Важно е да се включи и повече движение в ежедневието, като подходящи варианти са аеробните упражнения, ходене пеша, каране на колело, плуване, разходки в планината.

За поддържане нормални нива на хомоцистеина са полезни витамините В12 и В9 (фолат). Тази стъпка има съществено значение, тъй като високите хомоцистеинови нива могат да раздразнят лигавицата на артериите и да доведат до микронараняване и атеросклероза. EPA и DHA – Омега-3 мастните киселини в рибеното масло подобряват сърдечното здраве и кръвния профил, намаляват възпалението, подобряват мозъчната функция, поддържат емоционалния баланс. Добавките с магнезий и коензим Q10 участват в производството на енергия. При пациентите с конгестивна сърдечна недостатъчност се наблюдава сериозен дефицит на коензим Q10. В резултат сърцето няма достатъчно енергия да раздвижи течностите в съдовата система. Дефицитът на магнезий увеличава мускулните крампи, а мускулната крампа на сърцето, всъщност е инфарктът.

Екстрактът от медицинската гъба рейши също е подходящо средство при сърдечно-съдови проблеми. Рейши е мощен адаптоген, който подсилва имунитета, намалява умората. Тъй като е адаптоген, екстрактът от тази гъба спомага за лесното преодоляване на стреса в ежедневието, което е от съществена важност за сърдечното здраве.

Тъй като стандартните лекарства срещу висок холестерол, високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови проблеми имат сериозни странични ефекти, все повече хора търсят естествени алтернативи в подкрепа на сърдечното здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top