Search
Филтрирай по...

Проблеми с щитовидната жлеза? Откажете се от кафето!

Хашимото

 

 

Все повече се увеличава броят на хората с нарушена функция на щитовидната жлеза. Представителките на нежния пол най-често страдат от подобни проблеми, като при дамите над 35-годишна възраст рискът е най-висок.

 

При неправилно функционираща щитовидна жлеза е силно препоръчително да се спазва специален хранителен режим. За огромно съжаление обаче, кафето е изключено от този режим.

 

Често се оказва, че имаме най-голяма нужда да се откажем от онова, от което ни е най-трудно. Помислете – ако за период от две седмици трябваше да се откажете или от кафето или от интернет, кое бихте избрали? Ами ако трябваше да избирате между кафето и секса, от кое бихте се отказали за тези 14 дни? Колкото и да не ви се вярва, много хора биха се отказали дори от секса в името на кафето.

 

Ако и вие сте от хората, които страдат от нарушения в дейността на щитовидната жлеза, най-вероятно вашият лекар ви е посъветвал да ограничите до минимум консумацията на глутен, сладкото и млечни продукти. И дори да сте лудо „влюбени” в тези храни, може да се окаже, че отказът от тях е нищо в сравнение с отказът от кофеина…

 

 

Предимствата на кафето

 

Много проучвания потвърждават, че кафеените зърна са източник на антиоксиданти и полифеноли, както и че различните сортове кафе намаляват риска от диабет, рак, депресия, цироза, камъни в жлъчката и др.

 

Няма как да пренебрегнем и другата положителна страна на кафето, свързана с удоволствието от него. Ароматът, който обожаваме, особено сутрин, плътният му уникален вкус, освежаващото му въздействие, което ни помага да се разсъним по-бързо и да бъдем по-концентрирани и т.н.

 

Но… всеки организъм реагира различно на кафето!

Хората понасят кафето различно. Някои стават по-нервни и раздразнителни, други – по-концентрирани и работоспособни. Дори да сте от хората, на които кафето въздейства приятно енергизиращо, вероятно сте забелязали, че скоро след приема, този ефект отминава.

 

Основната причина, поради която повечето хора започват да се чувстват зле от повече от едно кафе дневно, е че организмът им не може да го метаболизира, поради което настъпват оплаквания като треперене на ръцете, безпокойство и проблеми със съня.

 

Ето няколко слабо познати и не толкова приятни факти за кафето, които задължително трябва да знаете, ако имате проблеми с щитовидната жлеза!

 

Повишава нивата на кръвната захар. Резултатите от много съвременни изследвания сочат, че кофеинът покачва кръвната захар. Това е особено опасно за хората с хипогликемия (ниски нива на кръвната захар), които щом огладнеят стават нервни, притеснени, раздразнителни, трудно се фокусират и т.н.

Колебанията в нивата на кръвната захар водят до повишаване нивата на кортизола. Честото, рязко повишаване на кортизола изчерпва надбъбречните жлези и разстройва имунната система, а това е повече от противопоказно за хора с болест на Хашимото, Базедова болест и др.

 

Повишава желанието за сладко и „бързи” въглехидрати. След по-рязкото повишаване на нивата на кръвната захар в резултат от приема на кафе, те бързо слизат надолу. В тези моменти организмът изпитва огромна нужда да ги стабилизира с нещо сладичко и тестено. Ето защо при повечето хора, които пият кафе сутрин, се събужда желание за вредни храни по-късно през деня.

 

Предизвиква киселинен рефлукс. Кафето стимулира освобождаването на стомашния хормон гастрин, както и дейността на жлъчката. За един здрав човек това не би било проблем, но при хората с автоимунни заболявания, нарушено разграждане на веществата и други гастроинтестинални проблеми, може да се стигне до по-нататъчшно увреждане на стомашно-чревните стени.

 

Разстройва надбъбречните жлези. Интензивно стимулира надбъбречните жлези, които поради тази причина освобождават повече кортизол – хормонът на стреса. Много хора не знаят, че проблемите с надбъбречните жлези са честа причина за повишено тегло, проблеми със съня, емоционална нестабилност, депресия, умора, неспособност за концентрация. Консумацията на кафе при разстроена функция на надбъбречните жлези, е наливане на масло в огъня…

 

Влошава ПМС и дори може да бъде част от причината за развитие на рак. Кафето допринася за господството на естроген, което може да означава две неща: повишени естрогенови нива, за сметка на прогестерона или дисбаланс в метаболитите на естрогена.

Постоянно завишените нива на естрогена, могат да доведат до появата на ПМС, бучки в гърдите, целулит, депресия, безпокойство, припадъци и дори рак на гърдата.

 

Разстройва хормоналния баланс. Въздейства върху левотироксин (синтетичен хормон на щитовидната жлеза). Ето защо пациенти със заболявания на щитовидната жлеза трябва да приемат своето хормонално-заместително хапче най-малко един час преди консумация на кафе!

 

Има провъзпалително въздействие върху организма. По-голямата част от съвременните болести са причинени от хронично възпаление – възпалението на клетъчно ниво. Според много специалисти кофеинът има значителен принос за оксидативния стрес и възпалението в организма.

Хроничните болки в тялото, умората, кожните проблеми, диабетът, както и много автоимунни възпаления са само част от последствията, които хроничното възпаление предизвиква.

 

Увеличава риска от остеопороза. Доказано е, че кафето понижава нивата на Ph в тялото, което прави средата по-киселинна. Ниското Ph и конкретно – киселинната среда в организма значително увеличава риска от загуба на костна маса и плътност.

Наскоро проведено американско проучване твърди, че жените в менопауза, които пият кафе страдат 5 пъти по-често от остеопороза, в сравнение с жените, които не консумират популярната напитка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top