“Пълнозърнестите храни са тези, в които трици, кълнове и нишесте са в пропорции, каквито са в естествено израсналото зърно”, казва д-р Лилиойя, ендокринолог, с опит при диабет тип 2. Консумацията на пълнозърнести храни е изтъквана често като важен начин за намаляване на риска от диабет тип 2, коронарна болест на сърцето и хипертония. Но, казва той, до този момент нямаше ясно доказателство какво количество е необходимо за този ефект. Изследванията, анализирани от него, обхващат стотици хора, които са наблюдавани повече от 10 години. Оказало се, че хората, които са употребявали 40-50 гр. пълнозърнести храни дневно са много по-защитени от хронични заболявания. Това се дължи на съдържащото се в тях кристаловидно вещество алеурон, богато на витамини, минерални вещества, белтъчини и антиоксиданти.
Начало » Пълнозърнестите храни пазят от диабет и сърдечни болести
Пълнозърнестите храни пазят от диабет и сърдечни болести
- Автор: Sonia
- февруари 27, 2013
- 10:49
- No Comments