Според изследвания на Американския институт за ракови заболявания (AICR), развитието на рак може да бъде предотвратено. Учените са на мнение, че между 60 и 70% от онкологичните заболявания могат да бъдат предотвратени с прости промени в начина на хранене.
Над 70% от случаите на рак на стомаха и около 50% от случаите на рак на гърдата, могат да бъдат предотвратени само с помощта на здравословен хранителен режим.
В тази статия ще ви информираме за едни от най-вредните храни и съставки, които доказано задръстват организма с тежки токсини и драстично увеличават риска от мутация на клетките при деленето им.
ВРА (bisphenol-A)
Бисфенол А е опасен химикал с широко приложение в производството на пластмасови изделия, включително опаковки за храни и напитки, детски играчки и др.
Вече е категорично доказано, че Бисфенол А води до безплодие и развитие на диабет, затлъстяване и др. Много специалисти са на мнение, че опасният химикал е и една от основните причини за непрекъснато увеличаващите се случаи на рак. Заради естрогеноподобното си действие, ВРА нарушава ендокринните процеси в тялото. Прекомерната употреба на ВРА води до тежки нарушения на хормоналния баланс.
Присъствието на Бисфенол А в някои опаковани храни като адаптираното мляко, пилешките супи и някои консервирани продукти е много сериозно. Хубаво е да се има предвид, че при затоплянето на пластмасова кутия в микровълновата печка например или при слагането на гореща храна в кутията, ВРА се просмуква в храната над 50 пъти по-бързо от обикновено!
Би било доста трудно да изключим напълно храните със съдържание на Бисфенол А от менюто си, но можем да ги ограничим до минимум. За целта, винаги когато можете избирайте стъклени или картонени опаковки, а що се отнася до безалкохолните напитки и водата – пластмасови или стъклени бутилки. Газираните напитки и консервираните сокове много често съдържат бисфенол А. Въпреки това, бъдете внимателни и с пластмасовите бутилки и запомнете: опаковките със съдържание на ВРА винаги са означени с код за рециклиране 7!
Пушени меса, бекон и други месни продукти
За правилното съхраняване на тези храни се използват нитрити и нитрати – консерванти, които при обработка се променят в амини-нитрозо-съединения (N-нитрозодиметиламин, N-нитрозопиролидин и др.) Установено е, че тези съединения предизвикват онкологични заболявания и особено - рак на стомаха.
Ограничете приема на тези храни, старайте се да получавате достатъчно от витамините С и Е в менюто си. Доказано е, че витамините С и Е възпрепятстват процеса на нитрозиране, като рискът от канцерогенно въздействие значително намалява.
Риби, отглеждани по изкуствен път
Според организация Food and Water Watch, рибите, отглеждани в изкуствени ферми са третирани с пестициди, антибиотици и др., и съответно съдържат много повече канцерогенни вещества, отколкото дивата риба.
ГМО
Броят на ГМО храните расте с всеки изминал ден. Гените при ГМО (генетично модифицираните организми) са променени умишлено от човека. Те са подлагани на процес на генетична промяна при изкуствени условия.
Меса и зеленчуци на грил
Храната, приготвена на грил повишава риска от развитие на рак, защото при печенето се образуват съединения с доказано канцерогенно действие. Никога не препичайте зеленчуците и особено – месото до прегоряло, яжте повече сурови плодове и зеленчуци и наблегнете на приготвяната на пара храна.
Хидрогенирани мазнини
Хидрогенираните масла, известни още като транс мазнини, са изкуствен продукт. Тяхната химическа структура е променена, за да не гранясат и за да се увеличи срокът им на годност. Според Училището по обществено здраве на Харвардския университет, трансмазнините карат имунната система да бъде свръхактивна, в резултат от което в организма се развива процес на хронично възпаление. Хроничното възпаление е в основата на заболявания на сърцето, диабет, рак и др.
Преработени храни
Обикновено съдържат бяло брашно, захар, вредни масла, изкуствени оцветители и аромати, и други опасни съставки. Така например, консервираните меса имат високо съдържание на нитрити, нитрати и консерванти, които приемани в по-големи количества увеличават риска от различни видове рак, особено рак на стомаха.
-Рафинирани въглехидрати
Много хора се хранят основно с рафинирани въглехидрати. Тези храни много трудно се обработват от организма и причиняват сериозни заболявания като рак, диабет, деменция, сърдечни болести и др. Бялото брашно, захарта, макароните, сладките изделия и др. подобни храни увеличават нивата на триглицеридите, потискат дейността на имунната система и водят до затлъстяване, артрит и др.
Газирани сладки напитки
Те съдържат високофруктозен царевичен сироп, захар, изкуствени оцветители, аспартам и др. Те отнемат на тялото важните витамини и минерали, и значително увеличават риска от ракови заболявания.
Захар
Известно е, че раковите клетки „се хранят” със захар, включително с всички храни, които в организма се превръщат в захар - зърнени храни, макаронени изделия, въглехидрати, хляб и дори някои плодове. От ключово значение е, хората, при които рискът от рак е повишен, всячески да избягват захарта.
Revita Ви препоръчва:
Мико Дифенс - естествен продукт срещу физическо претоварване и слаб имунитет. Подобрява дейността на всички органи и системи, и помагат на организма да се адаптира към различни стресови фактори.
ххх
Коментари (0)
Нов коментар