Search
Филтрирай по...

Ресвератролът удължава живота

Веществото ресвератрол, което се съдържа в червеното вино, може да удължи живота ни с 60 на сто и да ни направи много по-енергични на старини, установи изследване на швейцарски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”.

Ресвератролът е фенол, произвеждан по естествен път от няколко вида растения, когато те биват атакувани от патогени като бактерии и гъби. Той се съдържа в значими количества в червеното грозде и вина. Екип от Федералния политехнически университет в Лозана, ръководен от проф. Йохан Овер , е провел опити с червеи. Опитните червеи, третирани със съставката, съдържаща ресвератрол, се оказали многократно по-жизнени от тези от контролната група. Едните стареели, другите показвали много добра кондиция.

“Магическата съставка” удължила живота им с 60 на сто и същият ефект се очаква и при хората, съобщи “Нейчър”. “Нашето проучване разкри, че тази съставка удължава живота и енергизира едновременно, коментира откритието проф. Овер. Екипът идентифицирал три гена, отговорни за стареенето при червеите. Те произвеждат протеин, който в по-големи количества, съкращава живота им. В хода на експеримента учените са успели да блокират производството на този протеин чрез употребата на естествения антибиотик расвератрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top