Search
Филтрирай по...

Селенът като добра превенция срещу рак

Рак

 

 

Селенът е микроелемент, който е кофактор наповече от 25 ключови ензими в тялото, без които то не може да функционира.Има различни форми на селен като тази статия е посветена на полезното действие на обогатената със селен мая. Селенът се среща в храни като бразилския орех, шарения боб пинто и телешкото месо, но с храната се набавя много непостоянно количество от него. Това се дължи на променливото количество селен в почвите. Хората в индустриалното общество страдат от недостиг на селен, което може да доведе до рак на дебелото и правото черво, рак на черния дроб или на жлъчния мехур. Високите нива на селен предотвратяват рака на простатата, както и много други видове рак.

 

През 1983 година група учени започнали изследване на полезните ефекти на обогатената със селен мая. Оказало се, че хората, които я приемали имали 46-63% намален риск от рак на дебелото или правото черво, на белите дробове и простатата като с 50% бил намален риска от развитие на рак изобщо. Веднага след това изследване рязко се повишил интереса към този микроелемент.

 

Достигането до оптимални нива на селен чрез приема на добавки може да осигури добра защита срещу развитието на рак.

 

Изследване на 411 души с полипи проведено през 2013 година показало, че при приема на добавки със селен има 39% намален риск от повторна поява на полипи. Друго изследване от 2015 година потвърждава, че ракът на шийката на матката също може да бъде избегнат чрез добавки със селен. 56 жени с диагноза неоплазия на шийката на матката приемали по 200 мкг селен или плацебо в продължение на 6 месеца. При 88% от жените приемали добавки лезиите спрели, докато при контролната група процентът бил само 56. Тази забележителна разлика била придружена с понижаване на високата кръвна захар, инсулина и инсулиновата резистентност – фактори, които повишават риска от рак и метаболитни нарушения.

 

Изследване върху пациенти на диализа ни дава яснота за механизма на действие на селена. При хората на хемодиализа има увеличен риск от увреждане на ДНК, който е предшественик на нови ракови образувания. 42 пациента на диализа приемали обогатена със селен мая или плацебо в продължение на 3 месеца. Маркерите за увредено ДНК били 3 пъти по-високи при пациентите на диализа отколкото при контролната група. В края на изследването тези маркери били само 16% по-ниски при пациентите на диализа приемали обогатена със селен мая в сравнение със здравите индивиди. Такова подобрение не се наблюдавало при контролната група.

 

През 2005 година било проведено мащабно изследване с 35 000 мъже. Те приемали само една от формите на селен (L-селенометионин) плюс витамин С или плацебо. В края на изследването не били открити никакви съществени разлики в риска от поява на рак на простатата при опитната и контролната група. Това показало, че различните форми на селен имат различно действие.Те имат защитни свойства срещу рак, окислителен стрес, увреждане на ДНК и дори защита срещу натравяне с тежки метали. Препоръчва се ежедневен прием на 200 мкг коктейл от различни форми на селен, за да се постигне широкомащабно въздействие срещу различните болести свързани с остаряването.

 

Добре проучени са следните форми на селен:

-натриев селенит – проста сол на натрий и селен, помага на имунната система да намери и разруши туморните клетки

-селен-метил L-селеноцистеин – води до самоунищожаване (апоптоза) на раковите клетки

-селен от мая – една от най-бионаличните форми на селен, която осигурява защита срещу окислителния стрес и увреждането на ДНК, и намалява риска от трансформация на клетките в туморни образувания

 

Предотвратяването на рака зависи от различни фактори и изисква разнообразни похвати. Различните форми на селен имат мощно превантивно действие срещу рака. Не съществува един единствен хранителен елемент, на който да се разчита за предпазване от рак. Фактори като хранителните навици и начинът на живот също играят огромна роля за развитието на туморни образувания. Затова е необходимо човек да се храни разумно, разнообразно и да приема коктейл от полезни хранителни добавки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top