Search
Филтрирай по...

СЗО актуализира нормите за употреба на натрий и калий

Световната здравна организация (СЗО) в специално комюнике огласи новите си препоръки, че възрастните хора трябва да употребяват по-малко от 2 гр. натрий (5 гр. сол) дневно и не по-малко от 3,5 гр. калий на ден. Досегашната норма за солта беше точно 5 гр. на ден. Препоръки за употребата на калий се дават за първи път.

Нормите за децата над 2 години са по-ниски и се определят спрямо възрастта и енергийните потребности от съответните здравни служби в различните държави.  Високото ниво на натрий и ниското на калий в организма увеличават риска от хипертония, сърдечносъдови заболявания, инсулт, остеопороза, се изтъква в комюникето на СЗО.

Натрият присъства в естествен вид в широк спектър храни, включително млякото и млечните продукти (50 мг. натрий на 100 гр.) и яйцата (80 мг. на 100 гр. ). В много по-голяма концентрация този елемент го има в храната, преминала през кулинарна обработка. В 100 гр. хляб 250 мг. натрий, в бекона, пуканките, чипса по 250 мг. на 100 гр. и пр.

Що се отнася до калия, най-богати с този елемент са бобовите култури (1,3 гр. на 100 гр.), орехи (600 мг. на 100 гр.), спанак, зеле, магданоз (550 мг. на 100 гр.), банани, папая, фурми (300 мг. на 100 гр.). Не трябва да се забравя обаче, че в процеса на кулинарна обработка, съдържанието на калий значително намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top