Search
Филтрирай по...

Справим ли се с възпалението, преборили сме и болестите!

Възпаление

Всеки от нас има обща представа какво представлява възпалителния процес. Едва ли има човек, който да не си е порязвал пръста с нож, докато реже нещо в кухнята. Съвсем скоро мястото около на ранената кожа се зачервява и подува. Това е може би най-невинният пример. Защото освен кожата след леки наранявания, жертва на възпалителни процеси стават редица вътрешни органи, стави, хрущяли.

Хроничното възпаление: враг номер 1. В голяма част от случаите, възпаленията всъщност играят животоспасяваща роля – те са отговорът на организма срещу различни инфекциозни процеси, както и срещу редица опасни нашественици – бактерии, вируси и паразити. Когато  някой от многобройните микроби проникне в тялото, имунната система предприема отбранителни действия, целящи да унищожат пришълеца. Често пъти обаче, покрай него се уврежда и инфектира и околната тъкан.

Когато процесът е към края си, при здрав организъм и липса на усложнения, възпалението отшумява от само себе си. Невинаги обаче се случва така. Когато имунитетът е понижен или организмът е в стресова ситуация, възпалителните процеси излизат от контрол, а това може да нанесе тежки поражения.

Възпаленията са причина за много здравословни проблеми – освен добре известните остри възпаления, съпровождащи грипните заболявания  например, тук става дума и за други, често превръщащи се в хронични, каквито са възпалените стави, синдромът на раздразнените черва и редица други състояния. В случай, че възпалителният процес засегне мозъка, може да се стигне до загуба на памет и редица други тежки когнитивни смущения. При други тежки случаи се увреждат стените на кръвоносните съдове, блокира се кръвния поток, нарушава се сърдечната функция.

Можете да страдате от възпаление, дори без да подозирате за него. Тук вече става въпрос хроничните възпаления – тези, които се развиват с години в организма, най-често без човек да предполага. Те са в основата на редица автоимунни заболявания, сред са цьолиакията (свръхчувствителност към глутен), псориазиса, и много други. И когато възпалителният процес бавно надделее над имунната система, се стига до развитието на цели легиони от клетки, които функционират неправилно.

Буквално възпалението означава прекомерно загряване, което трябва да бъде охладено – при това бързо!  И ако при острите възпалителни процеси всеки ще предпочете доказани препарати като ибупрофен или ацетаминофен, добре е да се знае, че има две изключително ефикасни природни средства в борбата с възпалителните процеси – куркуминът и босвелията!

Куркумин. Повечето хора познават куркумата като подправка, широко използвана в кулинарията. Златистият й цвят и специфичният  вкусов нюанс са познати почти на всеки. Златистата подправка обаче, намира приложение в профилактиката на много заболявания – астма, синузит, дори диабет. Какво всъщност представлява веществото куркумин? Той е основният компонент на куркумата, а неговите мощни противовъзпалителни свойства са доказани в стотици изследвания. Куркуминът не само  атакува и разрушава причинителите на възпалениято, но също е невероятен антиоксидант и унищожител на свободните радикали.

Научете за новите, страхотни продукти с куркума на Nature’s Way тук: Nature’s Way пусна нова линия продукти с куркума!

Оксидативните процеси, протичащи в човешкото тяло могат сполучливо да се оприличат с това което се случва на един автомобил, ако бъде оставен през зимата на плажа – започва да корозира. Разбира се, процесите на стареене и похабяване при човека започват отвътре навън, а не обратно, както в примера с автомобила. Именно в това се състои проблема – ако дълго време не забелязваме  какво се случва с тялото ни, ще реагираме с голямо закъснение – чак когато започнат да излизат наяве видимите признаци.

Босвелия. Босвелията е дърво, растящо в Индия и Южна Азия. От ароматните му смоли се добива активна съставка, известна със силното си противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Босвелия подпомага цялостното функциониране на имунната система, потискайки цитокините, които са сред основните причини за развитието на възпалителни процеси. Резултатите от различни изследвания показват, че освен в борбата с инфекциите, босвелия помага за облекчаване болките в ставите, ускорява оздравителните процеси след прекарана инфекция, а също и предпазва от редица автоимунни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top