Search
Филтрирай по...

Страхотните ползи на екстрактите от водорасли

Водорасли

 

 

Водораслите са едни от най-примитивните форми на живот, използвани като храна и лекарство в продължение на векове. Ползите от тях са добре проучени и категорично доказани – заради високата концентрация на витамини, минерали, антиоксиданти и протеини, те с право са наричани суперхрани.

 

Консумацията на синьо-зелените водорасли например, познати още като спирулина, датира още от времето на ацтеките. Те са с високо съдържание на хранителни вещества и се отличават със силни енергизиращи и тонизиращи свойства. Техните антивирусни, антитуморни, антиоксидантни, противовъзпалителни, антиалергични, противодиабетни и антибактериални свойства са известни от години насам. Помагат при наднормено тегло, диабет, стрес, умора, тревожност, депресия и предменструален синдром (ПМС). Употребата им при когнитивни проблеми и лошо храносмилане също е широко разпространена.

 

Кафявите водорасли пък се препоръчват при затлъстяване, рак, фибромиалгия, артрит, стрес, сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол и още цял набор от други заболявания и състояния.

 

В следващите редове можете да се запознаете с едни от най-полезните свойства на водораслите!

 

Регулират теглото

Доказано е, че водораслите подпомагат загубата на излишно тегло, което се отнася предимно за кафявите видове, съдържащи фукоксантин. Фукоксантинът представлява естествено срещащ се каротеноид в състава на кафявите водорасли, който насърчава изгарянето на мазнини чрез експресията на термогенин.

 

През последните години, руски изследователи многократно изследват свойствата на фукоксантина по отношение на наднорменото тегло. Едно от последните публикувани двойно-слепи, рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания, дават сигурни доказателства за ефекта на фукоксантин върху човешкия организъм. В него се разглеждат ефектите на добавка, съдържаща кафяви морски водорасли, източник на фукоксантин върху 151 жени със затлъстяване в предменопауза, които приемали 600 мг екстракт, източник на 2,4 мг фукоксантин. За разлика от дамите, които приемали плацебо, при участничките третирани с фукоксантин било отчетено значително намаляване на теглото.

 

Вероятно противодействат на раковите клетки

Проучванията показват, че много видове водорасли могат да забавят растежа на ракови клетки, което ги превръща в потенциален естествен лек при рак. Тепърва предстоят още изследвания върху хора, които да потвърдят тази теза.

 

До момента, експериментални проучвания върху животни показват инхибиращият ефект на водораслите в случаите на рак на устната кухина, докато проучвания върху хора сочат способността си да се бори с предракови афти в устата, известни като орална левкоплакия.

 

Тези данни са публикувани в научно медицинското издание Nutrition and Cancer и в тях се посочва, че приемът на 1 гр спирулина (Spirulina fusiformis) дневно през устата в продължение на 12 месеца, облекчава симптомите в случаите на орална левкоплакия при пушачи. Това е първото изследване върху хора, което показва потенциала на Spirulina fusiformis да предотвратява развитието на рак.

 

Изследвания, публикувани в Memorial Sloan Kettering показват, че спирулината има още химио- и радиозащитни ефекти, които намаляват опасните ефекти на лъчетерапията.

 

 

Укрепват сърцето

Изследване, публикувано през 2013 г. потвърждава, че синьо-зелените водорасли намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и неалкохолна мастна чернодробна болест – два изключително широко разпространени и опасни здравосвловни проблеми в развитите страни. Приемът на екстракти от синьо-зелени водорасли подобрява липидния профил и намалява възпалението и оксидативния стрес – сериозни фактори, допринасящи за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Основните хранителни вещества в състава на синьо-зелените водорасли, отговорни за тези им ефекти, са каротеноидите, гама-линоленовата киселина (GLA), фикоцианинът, фибрите и растителни стероли.

 

Намаляват холестерола

Проучване от 2016 г., публикувано в изданието Science of Food and Agriculture показва, че фукостеролът – стерол в състава на водораслите понижава холестерола по естествен път. Като цяло, водорасли са богат източник на фитостероли, които имат способността да намаляват нивата на холестерола в кръвта, по-специално нивата на „лошия” холестерол, намалявайки усвояването му в червата.

 

Спирулина е богата на мастни киселини като GLA, аминокиселини и антиоксиданти. Изследване, проведено върху хора и публиикувано в Journal of Medicinal Food показва, че екстрактът от водорасли намалява нивата на липидите (мазнините) в кръвта у пациенти с хефротичен (нефрозен) синдром.

 

Намаляват възпалението и болката

Водораслите съдържат противовъзпалителни съединения като омега-3 полиненаситени мастни киселини и хлорофил. Специално червените водорасли са източник на биологично активни вещества с отлични фармакологични ефекти, включително противовъзпалителни и обезболяващи. Те имат добре изразено гастрозащитно действие, поради което облекчават симптомите при язва на стомаха.

 

 

Очистват организма от тежките метали

Хлорела са вид водорасли, които действат като естествен хелатор за отстраняване на тежките метали от тялото, включително олово, живак, алуминий, арсен и др., които могат да предизвикат остра или хронична токсичност. Токсичността намалява умствената активност и влошава функциите на централната нервна система, и уврежда жизнено важни органи. Дългото излагане на токсични метали е свърано с още по-сериозни физически, мускулни и неврологични дегенеративни процеси.

 

Ако имате живачни пломби, ваксинирани сте с определени ваксини, често консумирате риба, били сте изложени на радиация, консумирате храни от Китай и др., е възможно да имате тежки метали в тялото си. Извеждането им от тялото е сигурна гаранция за подобряване на общото здраве и намаляване на риска от сериозни заболявания.

 

Една от най-значимите ползи на хлорела в това отношение е, че това водорасло възпрепятства абсорбцията и натрупването на тежките метали в меките тъкани и органи на тялото.

 

 

Интересни факти за водораслите

Водораслите се различават по своя клетъчен състав. Много от тях са съставени само от един клетка, докато най-големите сортове съдържат милиони клетки. Смята се, че терминът “водорасли” включва някъде от 30 000 до над 1 млн видове.

Водораслите са фотосинтезиращи организми, „морски растения” без корени, листа или стебла, които принадлежат към биологичното царство Протисти, включващи едноклетъчни или колониални организми. Екологичната ролята на водораслите е да произвеждат кислород.

 

Водораслите имат различни размери, форми и цветове. Те могат да бъдат едноклетъчни или многоклетъчни, както и да обитават солени или сладководни води. Филаментозните водорасли обикновено се намират на  дъното на водоеми, където слънчевата светлина прониква до дъното. Има едноклетъчни, протозои и др., а цветът им може да бъде синьо-зелен, зелен, кафяв, златисто-кафяв, огнено-жълт, червен и жълто-зелен.

 

Водораслите съдържат хлорофил, което е една от причините, поради които те са толкова полезно за здравето. Подобно на растенията, те използват хлорофила, за да улавят слънчевата светлина и да се осъществява процеса на фотосинтеза. Това е и причината хлорофилът се счита за “хелат.” По време на фотосинтезата, погълнатата от хлорофила енергия превръща въглеродния диоксид и водата въе въглехидрати и кислород. А хелатът е химическо съединение, съставено от метален йон и хелатиращ агент, което играе жизнено важна роля в преноса на кислород и фотосинтезата. Хлорофилът в състава на водораслите се счита за най-важният хелатор в природата, тъй като той дава на растенията енергията, от ковто имат нужда, а те отдават тази енергия на нас. Най-добрите източници на хлорофил на планетата са водораслите и зеленолистните зеленчуци.

 

Хранителен състав на водораслите: протеини и аминокислини, витамините А (бета-каротин), С (аскорбинова киселина), Е и К, много В-витамини, включително В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В6 (пиридоксин), холин, биотин, ниацин, фолиева киселина, пантотенова киселина и В12 (кобаламин); минерали и микроелементи, включително йод, калций, хлорид, хром, мед, желязо, магнезий, манган, калий, фосфор, натрий и цинк; омега-3 мастни киселини, включително ЕРА, DHA, GLA и ALA; фитохимикали като хлорофил, фукоксантин и други растителни пигменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top