Посредством микробиома е възможно проследяването на възпалителните процеси (например при диабет или преддиабетно състояние, рак, исхемична болест на сърцето, депресия, болест на Паркинсон, множествена склероза, затлъстяване, деменция и др.). Имунната система контролира възпалението, а микробиомата има важно значение какъв ще бъде имунният отговор.
Посредством храните, които консумираме, можем да контролираме възпалителните процеси и цялостното здравословно състояние на мозъка. Подхранването на бактериите, вирусите и микробите, налични в червата ни чрез избора на правилен хранителен режим е от изключителна важност не само за стомашно-чревния тракт, но и за когнитивните ни способности.
Храна за оптималното здраве на мозъка
Препоръчително е винаги да следвате тези съвети, ако искате да живеете истински пълноценно и органите ви да функционират правилно:
- Ако избирате месо, нека то да бъде само от животни, хранени само с естествени растителни храни (трева, плодове и зеленчуци, отглеждани без токсични съставки и антибиотици)
- Диета, богата на фибри, набавени от непреработвани плодове и зеленчуци, е перфектна храна за „добрите” бактерии в стомашно-чревния тракт
- Основното ястие трябва да съдържа основно плодове и зеленчуци с богато съдържание на фибри. 2/3 от порцията трябва да представлява фибри, а останалата част - протеини
Храни в помощ на мозъка
Зеленчуци
- Зеленолистни зеленчуци
- Спанак
- Броколи
- Зеле
- Гъби
- Карфиол
- Брюкселско зеле
- Грах
- Репички
- Джикама
Плодове с ниско захарно съдържание
- Авокадо
- Чушки
- Краставици
- Домати
- Тиквички
- Тиква
- Патладжан
- Семчести плодове
Ферментирали храни/ Пробиотици (в менюто ви е важно да присъства поне една такава храна дневно)
- Кисело мляко
- Кефир
- Чай комбуча
- Кимчи
- Кисело зеле
- Кисели краставички
- Зеленчукови пръчици в оцет/лимон (например морковени пръчици)
Здравословни мазнини
- Зехтин
- Кокосово олио
- Масло (органик)
- Бадемово мляко
- Маслини
- Ядки и масла от ядки
- Сирена и кашкавали (с изключение на сини сирена)
- Семена (ленено, слънчогледово, тиквено, сусамено, семена от чиа)
Протеини
- Яйца
- Дива риба (сьомга, черна треск , групер, херинга, пъстърва, сардини)
- Черупчести мекотели (скариди, раци, омари, миди, миди, стриди)
- Месо от птици, свинско, говеждо, агнешко, пилешко, пуешко, патешко черен дроб)
Билки и подправки
- Горчица
- Хрян
- Сос салса
- Пресни билки и подправки
Други здравословни продукти
- Кафе (не повече от 3 чаши дневно)
- Вино (1 чаша дневно за жени; до 2 чаши дневно за мъже)
- Тъмен шоколад (не повече от 2-3 кубчета дневно)
- Чай
Пребиотици
- Сурова гулия
- Суров чесън
- Суров праз-лук
- Сурово аспержи
- Суров или сварен лук
Повечето от изброените съставки са налични в обикновените магазини, затова, старайте се те да присъстват в ежедневното ви меню.
Препоръчително е тези здравословни храни да комбинирате с физически упражнения (минимум 20 мин. дневно), също и да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.
Микробиомът се уврежда с течение на годините и поради тази причина е изключително важно за всички органи и системи в организма да правим всичко възможно, за да го поддържаме здрав. Посредством избягването на някой храни и приемът на други, това е съвсем възможно. Изброените 50 храни със сигурност ще спомогнат да предпазите мозъка и да му осигурите правилно функциониране за максимално дълъг период от време.
Освен всички посочени хранителни вещества, които е препоръчително да присъстват в менюто ви, добре е да подпомагате функционирането на мозъка с фосфатидил-серин. Той е основен компонент на клетъчната мембрана и е от първостепенно значение за обменните процеси, мембранната функционалност и клетките изобщо. Фосфатидил-серин подкрепя правилната мозъчна функция и понижава нивата на кортизола, след физически натоварвания.
Коментари (0)
Нов коментар