Search
Филтрирай по...

С възрастта проблемите на стомаха се увеличават!

Храносмилателни проблеми

 

 

Храносмилането е сложен процес, зависещ от много и различни механични, химически и неврологични фактори. Напредването на възрастта оказва силно влияние върху процесите на храносмилане, когато и най-малкото оплакване не бива да се пренебрегва, тъй негативните последствия могат да бъдат сериозни.

 

Стомашно-чревният тракт съдържа най-голям брой имунни клетки и също така е дом на т. нар. гастро-ентеро-нервна система, обединяваща най-голямата и най-сложна организация на неврони извън централната нервна система. С напредването на възрастта, всеки орган, свързан с храносмилането претърпява промени, оказващи негативно въздействие върху цялата храносмилателна система.

 

 

Устна кухина

 

Адекватното сдъвкване и достатъчната обработка на храната със слюнка, са много важни за следващата фаза на храносмилането. Слюнката съдържа два храносмилателни ензими, известни като алфа-амилаза, която хидролизира нишестето и езична липаза, хидролизираща триглицеридите. Общите промени по отношение на способността за сдъвкване, включително загубата на зъби, проблемите при преглъщането, отслабването или загубата на вкусовите усещания (агеузия) и/или на мирисовите усещания, нарушават механичното разграждане на храната и намаляват производството на слюнка. Това от своя страна предизвиква затруднения в усвояването на ценните вещества от храната, а оттам и отслабване на имунитета и податливост към заболявания.

 

 

Стомах

 

Дейността на стомашно-чревния тракт е пряко зависима от серия химически, хормонални и механични процеси. Когато стомашните сокове биват освободени и се смесят с храната, се получава стомашна каша. Основните играчи тук са солната киселина (HCl), вътрешният фактор и ензимите алфа-амилаза, стомашна липаза и пепсинът – ензим, отговорен за хидролизата на протеините.

 

У лицата над 70 производството на солна киселина и пепсин е силно занижено, което пък води до намалена бионаличност на минерали като калций, магнезий и желязо, и пречи на разграждането на протеините. За усвояването на така важния витамин В12 също се изискват пепсин и солна киселина, отговорни за освобождаването на кобаламина от животинските протеини. Намаленото производство на пепсин и солна киселина са сред топ факторите, причиняващи недостиг на В12 в късна възраст. Този дефицит от своя страна провокира развитието на анемия, когнтивни проблеми, нервно изтощение и др.

Следва преминаването на стомашното съдържимо от стомаха дванадесетопръстника в началото на червата.

 

 

Тънки черва

 

Там е основното място, в което се случва усвояването на веществата от храната и синтеза на хормоните холецистокинин и секретин, стимулиращи панкреаса да отделя бикарбонат за неутрализиране на киселия стомашен химус и храносмилателни ензими, необходими за храносмилането на протеините, въглехидратите и мазнините. Жлъчният мехур пък е отговорен за освобождаването на жлъчка, която от своя страна подпомага емулгирането и усвояването на липидите. При пациенти в напреднала възраст, секрецията на холецистокинин и панкреатични ензими намалява, което както сами виждате може да доведе до редица смущения.

 

 

Лигавица

Лигавицата на тънките черва е с епителен слой, който служи като бариера между околната среда и молекули в кръвния поток и прилежащата тъкан. С възрастта се увеличават и маркерите на хроничното възпаление, най-опасните от които са т. нар цитокини и особено – интерлевкин-6, свързан с развитието на диабет, сърдечно-съдови болести и др. Интерлевкин-6 оказва силно влияние върху чревната пропускливост и води до негативни изменения в структурата и състава на чревната лигавица особено след 65-годишна възраст.

 

След като усвояването на хранителните вещества е завършено в дванадесетопръстника, празното черво и илеума (хълбочното черво) на тънките черва, останалата храна, неабсорбиран материал преминава през илеоцекалната клапа и влиза в дебелото черво.

 

 

Дебело черво

 

Дебелото черво е мястото, където се абсорбират водата и остатъчните вещества от витамин К, биотин, натриев и калиев хлорид, и др. Това е и мястото на бактериална ферментация, където бактериите въздействат на въглехидратите и се генерират късоверижни мастни киселини като източник на клетъчна енергия. Промените в микробната среда, свързани с възрастта, могат да нарушат тези процеси и да доведат до нарушения в производсвото на късоверижни мастни киселини.

 

Правилното хранене, ограничаването на стреса, както и допълнителният прием на пробиотици и /или билкови екстракти в подкрепа на храносмилането, са задължително условие за поддържане на здрав стомашно-чревен тракт.

 

Ментата, риганът и кимът са билки с доказано лечебно въздействие върху храносмилането, а когато се приемат в комбинация ефектът им е в пъти по-осезаем. Сега има продукт, който съдържа екстракти и от трите билки – Мента масло с риган и ким. Синергичното действие на тези комбинирани екстракти възстановява нормалните функции на стомашно-чревния тракт и води до трайни подобрения в храносмилането.

Мента масло с риган и ким е оригинален канадски продукт на компания Natural Factors и има отличен ефект при различни стомашно-чревни смущения, особено – синдром на раздразнените черва и чревна кандидоза (свръхрастеж на C.albicans в стомашно-чревния тракт).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top