Search
Филтрирай по...

Топ 5 витамина за здравето на очите

Зрение

Често срещано погрешно схващане е, че отслабеното зрение е нормална част от процеса на стареене и не може да бъде избегнато. Истината е, че при спазване на правилна диета и допълнителен прием на витамини, минерали и антиоксиданти, всеки може да има остро зрение до късна възраст.

Включването на зеленолистни зеленчуци и моркови в хранителния режим може да подобри зрението и да подсили общото здраве на организма, тъй като тези храни са богати на антиоксиданти и витамини.

Някои от есенциалните хранителни вещества, които се срещат в тези храни съдържат витамините С, А, Е и цинк, както и каротеноиди като зеаксантин и лутеин, които за жизненоважни за макулата, роговицата и лещата на окото.

Тези хранителни вещества намаляват възпалението и уврежданията, причинени от свободните радикали, които разрушават тъканите в окото.

С напредване на възрастта при очите се наблюдава увеличен риск от увреждане поради различни фактори като прекомерна активност на имунната система и нездравословен начин на живот, което може да доведе до натрупването на хормони и защитни клетки в тялото.

Клинично изследване, проведено през 2011 година от Американския национален очен институт показва, че храненето е основен фактор в развитието на макулната дегенерация и катарактата.

Изследването открило още, че приемът на специални хранителни вещества като цинк, бета-каротен и витамините С и Е по естествен начин може значително да намали риска от влошаване на зрението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top