Search
Филтрирай по...

Мръсният въздух разболява сърцето

Градска среда

 

 

 

Последни проучвания доказват, че в средата, типична за градските условия, ултрафините частици във въздуха могат да променят функцията на сърцето в рамките на минути след като е вдишан замърсеният с тях въздух. Нивата им са силно увеличени в близост до улици и булеварди със засилен трафик.

 

 

Прашните, замърсени елементи са сложна смес от много малки частици и течни капчици, намиращи се в състава на въздуха. В зависимост от размера си, увреждат здравето по различен начин и до различна степен.

 

 

Разграничават се 2 вида частици, които инхалираме: груби и фини.
Грубите напримет тези, открити в близост до пътища и прашни индустриални зони, са по-големи от 2,5 микрометра (мм) и по-малки от 10 микрометра (около една пета от дебелината на човешки косъм).

 

Фините , като например тези, намериращи се в състава на дима или на мъглата, са по-малки от 2,5 микрометра. Те  се образуват в резултат на горски пожари или в резултат на отделени газове от електроцентрали, промишлени процеси или моторни превозни средства.

 

 

Проведено е изследване на университета в Рочестър по токсикология, което докладва за това как нивото на замърсеност на въздуха повлиява на човешкото здраве.

 

 

Изследването се концентрира върху здравните ефекти на ултрафини частици и начинът, по който инхалирането им е причина за здравословни проблеми като кашлица, затруднено дишане, възпаление на дихателните пътища, намалена белодробна функция, нередовен сърдечен ритъм,  хроничен бронхит, влошаване състоянието при астма и други заболявания, включително и някои видове рак.

 

 

Повишената им концентация, например в близост до засилено движение по пътищата, при инхалиране, води до промяна в сърдечната честота само 5 минути след вдишването.

 

 

Инхалирането на фини прашни частици в течение на един час е свързано със драстични нарушения в сърдечната функция. Но тъй като до момента нивата им във въздуха не са стриктно регулирани, броят ими се увеличава все повече, като по този начин се превръщат в огромна опасност за човешкото здраве.

 

Учените са разтревожени от резултатите, защото тези елементи обикновено са навсякъде в околната среда и създадат рискове за здравето на всички нас, но най-вече на хората със сърдечно-съдови заболявания или диабет, при които риска от обостряне на симптомите е по-голям.
До момента не съществува праг на  нивата на ултрафините частици във въздуха, но бихме могли да предотвратим проблемите, свързани с усложнения в сърдечната функция, с помощта на природни средства.Ако средата, в която живеете или работите е замърсена, добър вариант е да приемате добавки на растителна основа, които стимулират сърдечната дейност.

 

 

Такъв продукт е Здраво сърце ,  допринасящ за нормалното функциониране на сърдечната система и кръвообръщението , както и за поддържането на нормалната концентрация на холестерола и триглицеридите. Червеният ориз в състава на суплемента допринася за нормалното състояние на стомашно-чревния тракт и далака.

 

Подпомага сърдечната функция

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top