Продуктите, съдържащи полинаситени мастни киселини като Омега-6, съществено увеличават шансовете за раждане на дете с оптимално тегло, подчертават в ново изследване учени от университета в Саутхемптън, Великобритания. Ниското тегло при раждането традиционно увеличава възприемчивостта на детето към редица заболявания през първите години от живота му, в т.ч. аутизъм, неврологични (хиперактивност или клинична депресия), както и отслабена имунна система. Изследването, в което били обхванати 293 деца, показало, че когато майките са употребявали достатъчно количество полинаситени мастни киселини по време на бременността, то 70% от родените от тези жени деца са били с нормално тегло. Такива деца са надежно защитени от неврологични проблеми. В това отношение най-полезни са мастните киселини от растителни масла като зехтин и  орехово, посочват учените.

Мета-анализът, проведен в това изследване, показал, че полинаситените мастни киселини повишават костната плътност на децата и понижават съдържанието на мазнини в организма. Учените смятат, че употребата на тези продукти помага на детето и да преодолее последиците от  майчиното напълняване по време на бременността, една от които е то също да натрупа наднормено тегло и свързаните с него рискове за здравето.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.