Search
Филтрирай по...

Учени: черното чувство за хумор може да е сигнал за деменция

болест на Алцхаймер

 

Според изследователи от Лондонския университетски колеж съществува тясна връзка между черния хумор и рядката форма на деменция, известна като фронтотемпорална деменция.

 

Фронтотемпоралната деменция засяга онази част от мозъка, свързана с личността и поведението, при която пациентите стават импулсивни и безразсъдни. Заболяването се характеризира с прогресивно влошаване, при което дейността на предния дял на главния мозък значително отслабва.

 

Фронтотемпоралната деменция се отразява на социланото и личното поведение, апатия, летаргия, слаба емоционалност, нарушена артикулация, когнитивна дисфункция, интензивни депресивни епизоди и дори – склонност към кражби и склонност към нарушаване на закона.

 

За целта на експеримента учените се допитали до приятелите и семействата на пациенти с фронтотемпорална деменция относно техните предпочитания за комедийни филми и общото им чувство за хумор, съобщава ВВС. Оказало се, че всички близки са забелязали сериозни промени в чувството за хумор по отношение на различни трагични събития години преди болестните промени на техните близки да бъдат диагностицирани.

 

Нещо повече – хуморът на тези хора бил далеч извън неуместното. Така например, един от пациентите с фронтотемпорална деменция приел за изключително смешна ситуацията, в която съпругата му се опарила сериозно от вряща на котлона вода. Близки на друг пациент съобщили, че същият се изсмял, виждайки човек с астматичен пристъп на улицата.

 

Освен това, учените установили, че почти 100% от пациентите с фронтотемпорална деменция, включени в експеримента изразено харесват клоунадата – вид комедия, цирков жанр, в която има елементи на насилие и повече ексцентричност.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top