Някои хора се стараят да приемат колкото се може повече витамини, за други това са пари, хвърлени на вятъра. И двете крайности не са препоръчителни, затова ето кои са най-разпространените заблуди за приема на витамини.
Колкото повече витамини консумирате, толкова по-добре.
Имайки предвид, че витамините се делят на две основни групи, трябва да внимавате с дозировката.
-Водноразтворими. Тук принадлежат всички витамини от групата В, както и витамин С. Те бързо се освобождават от организма и не се натрупват в него. Именно поради тази причина е нужно да ги подавате постоянно на тялото си, било чрез храната или посредством хранителни добавки.
–Мастноразтворими. В тази група влизат витамините A, D, E, K. Тъй като могат да се натрупват в тялото, при тях има опасност от предозиране и трябва да бъдете по-внимателни.
Разделянето на мултивитамините за по-възрастни, малки деца и хора в активна възраст е просто търговски трик – все едно е от кои ще ползвате.
Абсолютно погрешно! Хората имат нужда от точно определени витамини и минерали, съобразени с конкретната възрастова група. При децата е важно да се набляга на витамин D, флуор, фосфор и калций, които подпомагат растежа и здравината на костите и зъбите. По-възрастните хора имат нужда от по-голямо количество антиоксиданти – витамини А, Е, С, селен и цинк, както и от В-витамини – особено В12. Съвременните проучвания показват, че с възрастта усвояването на В12 от храната става все по-трудно. Недостигът му в организма предизвиква когнитивни нарушения, проблеми с функциите на нервната система. Дефицитът на В12 влошава паметта и повишава риска от деменция.
При вирусни заболявания или отслабен имунитет е по-добре да се поемат високи, ударни дози витамин С.
По-скоро да. Високите дози витамин С ускоряват оздравителния процес и значително облекчават симптомите. Той понижава нивата на холестерола и на кръвното налягане, и елиминира свободните радикали, които увреждат клетките. Като добавим и факта, че бързо се освобождава от организма, не е противопоказно да се приемат по-високи дози витамин С при грип, обикновена настинка или като превенция в най-студените месеци от годината. И още нещо – устанвено е, че пушачите често страдат от значителна липса на витамин С. Те също трябва да приемат витамин С допълнително под формата на добавка и то – в по-високи дози. Витамин С е изключително важен за синтеза на колаген – белтъкът, който поддържа кожата здрава, еластична, стегната и гладка.
Пълноценната диета елиминира необходимостта от допълнителен прием на мултивитамини.
Разнообразната храна наистина е богат източник на витамини, минерали и други ценни вещества. Но дали наистина успявате да се храните оптимално здравословно? Кой изобщо може да се похвали с подобно нещо? Според резултатите от скоро проведена анкета, само около 52% от хората заявяват, че ядат здравословно. В действителност обаче, реалният им брой е само 9%! Изводът е, че употребата на витамини под формата на хранителни добавки е препоръчителна за всички.
Консумацията на плодове и зеленчуци под каквато и да било форма е по-добър и ефикасен вариант от хранителните добавки.
Не е точно така. Термичната обработка иззема огромна част от витамините В1, В2, С и др. от плодовете и зеленчуците. Ако сварите броколи във вода, ще загубите над 60% от витамините, докато при обработката на пара, загубата се свежда до 20%. Сушенето на плодовете убива половината витамин С и около 20% от бета-каротина. Консервирането съхранява витамините A, D и B2, но почти напълно унищожава витамините В1 и С. Най-препоръчително е шоковото замразяване на суровите плодове и зеленчуци.
Вегетарианската храна съдържа всички полезни елементи за човешкия организъм.