Search
Филтрирай по...

Фенолната киселина в шампанското подобрява паметта

Екипът на проф. Джеръми Спенсър от университета в Рединг за пръв път научно доказа ползите от пенливото вино за подобряване на пространствената памет и в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер, твърдят британски учени, съобщава в. „Дейли мейл”. Според проф. Спенсър, фенолната киселина, съдържаща се в шампанското, е веществото, което ни кара да помним по-добре. Той препоръчва на хората, които са навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично. „Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст, докато се достигнат 80 години, изтъква ученият. Тя води до постепенен упадък на умствените способности на пациента и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре.”

Около 80 % от шампанското се приготвя от два сорта черно грозде – пино ноар и пино мьоние, комбинирани с бял сорт шардоне. Екипът на проф. Спенсър констатирал драстично подобрение на пространствената памет след консумация на шампанско. Тази памет ни помага да разпознаваме околната среда и да намираме пътя до дома. Учените давали на опитни плъхове шампанско, примесено в храната им в продължение на шест седмици и констатирали 200 процентно увеличение на протеините, играещи важна роля в определянето на ефективната памет. Това станало само след 6 седмици прием. При хората този процес ще отнеме три години, предполагат учените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top