Search
Филтрирай по...

Флавоноиди и биофлавоноиди – подмладяват и енергизират!

Биофлавоноиди

 

 

Флавоноидите са растителни пигменти, открити в много плодове и цветя. Наименованието флавоноид идва от латинското “flavus”, което означава „жълто”. Най-често тези растителни пигменти са червени, жълти, сини и лилави, и се намират в цитоплазмата и пластидите на цъфтящите растения.

 

Флавоноидите имат сериозно присъствие в цитрусовите плодове, в чая, червеното вино, черния шоколад и обагрените в наситени цветове горските плодове.

 

Биофлавоноидите са полифенолни съединения в състава на растенията. Има над 5000 биофлавоноиди, идентифицирани в цялото растителното царство, много от които са били обект на предклинични и човешки проучвания. Те също са известни с изключителното си въздействие върху човешкото здраве.

 

Исторически, биофлавоноидите и флавоноидите са били наричани витамин P. Терминът витамин Р се среща много често в изследванията от преди 1980 г. Има много класове флавоноиди, включително изофлавони, антоцианини, флавони, флавоноли, и др.

 

Клинично изследваните флавоноиди включват 4 категории. Те биват полифеноли, извлечени от чай, кверцетин и неговите производни, цитрусовите биофлавоноиди, и проантоцианидините, намерени в гроздето.

 

Характерно за биофлавоноидите е, че имат ниска бионаличност и заради това е много важно, когато се предлагат подформата на екстракти, да бъдат извлечени чрез технология, която подобрява бионаличността. За да се реши този проблем, флавоноидите могат да бъдат във водоразтворима форма, която достига бързо до кръвния поток или мастноразтворими, с по-бавно, но ефективно освобождаване.

 

Микроорганизмите в червата разграждат флавоноидите. Затова балансирането на чревната флора е задължително, за да може организмът максимално да се възползва от предимствата на полифенолите. Правилното храносмилане играе ключова роля в способността на организма да усвоява ефективно флавоноидите. Много специалисти съветват хранителните добавки, източник на полифеноли, да се приемат на пълен стомах.

 

Предимства на полифенолите

Полифенолите – тези мощни антиоксиданти, естествено срещащи се в растенията, притежават изключителни медицински качества – от превенция на рак до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

През последните няколко години полифенолите са мащабно проучвани заради техните защити и лечебни ефекти по отношение на едни от най-сериозните хрнични и животозастрашаващи заболявания.

 

Полифенолите са разделени в няколко класа:

-Фенолни киселини. Производни на бензоената и канелената киселини, и съдържащи се в изобилие в растителните храни.

-Стилбени. Обикновено се синтезират в растенията само с цел защита след инфекция или нараняване и са по-рядко срещани в диетата.

-Лигнани. Дифенолни съединения, някои от които се считат за фитоестрогени.

-Флавоноидите. Разделени са в шест класа, съдържат се в много от растителните храни.

 

Заради мощните си ефекти, полифенолите често биват наричани „Царете на флавоноидното царство”. Съществуват около 8000 полифенолни съединения, открити в растителните храни, като над 4000 от тях спадат към добре проучената флавоноидна група.

Флавоноидната група е огромна и разделена в 6 подкласа:

-Флавоноли. Открити са в кожата на плодовете и зеленчуците, като основната функция на тази група е да предоставя UV защита на растенията. Флавонолите са изследвани заради способността им да подобряват кръвообращението и да намаляват нивата на холестерола в кръвта.

-Флавони. Съдържат се в жълтите и зелените плодове и зеленчуци, счита се, че спомагат за разширяването на стеснените кръвоносни съдове.

-Флаванони. Взаимодействат отлично с витамин C, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и имат мощни противовъзпалителни свойства.

-Флаваноли. Известни са още като катехини. Играят огромна роля в превенцията и лечението на деменция (Да не се бъркат с „флавоноли”).

-Антоцианини. Тези уникални съединения дават червения, синия и лилавия цвят на растенията. Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт и инхибират растежа или развитието на туморите.

-Изофлавони. Химическият им състав наподобява този на естрогените. Те балансират естрогенните нива в организма. Не само увеличават прекомерно ниските нива, но и понижават високите нива на естроген, свързани с покачване на теглото и рак на гърдата.

 

Как действат полифенолите?

-Инхибират абсорбцията на глюкоза в червата

-Намаляват риска от рак на стомаха, дебелото черво, черния дроб, белия дроб и гърдата

-Инхибират окислението на „лошия” холестерол, което може да изиграе ключова роля по отношение превенцията на атеросклерозата

-Имат антитромбоцитни и противовъзпалителни ефекти

-Забавят развитието на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон

-Намаляват риска от развиеите на обструктивни белодробни заболявания, включително астма

-Забавят загубата на костната минерална плътност – процес, който води до развитие на остеопороза

 

Revita ви препоръчва:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top