Фолиева киселина

Едва ли има човек, който да не е чувал за ползите на витамин В9, по-известен като фолиева киселина. Приемът на фолиева киселина малко преди и в началото на бременността намалява риска от дефекти на гръбначния мозък (невралната тръба) на плода и подпомага нормалното му развитие. Тя има важно значение за нервната система, сърдечно-съдовото здраве, производството на червени кръвни клетки.

 

Последствия от недостига на фолиева киселина.

Фолатът е крайно необходим в периодите на бърз клетъчен растеж и пролиферация, които са свързани с ембрионалното и фоликулярно развитие. Недостигът на фолат нарушава метилацията и интегритета на ДНК и повишава нивата на хомоцистеин. Високите нива на хомоцистеин и ниските нива на фолат водят до понижено клетъчно делене, синтез на възпалителни цитокини, повишен окислителен стрес, потиснат метаболизъм на азотния оксид, повишена апоптоза, нарушена метилация. Всички тези процеси оказват влияние и върху развитието на яйцеклетките (ооцити), подготовката на маточната стена за приемане на плода, захващането на ембриона, последващата бременност.

 

Метилираната фолиева киселина – оптимален източник на здраве!

Днес всеки бранд за хранителни добавки предлага фолиева киселина – самостоятелно или като част от комбинирана формула и то на съвсем достъпна цена. Проблемът е, че универсалната фолиева киселина, която се предлага в много добавки, не се усвоява оптимално от организма, съответно – не предоставя съществени ползи за здравето.

 

Откъде идва проблемът с усвояването?

Фолиевата киселина, включително фолатът, съдържащ се в храните, няма достатъчно висока бионаличност. За да упражни полезните си ефекти и да бъде биологично активна, след прием тя трябва да се преобразува в метаболитно активния 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF). Това се случва чрез многоетапен процес, при който ензимът метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR) играе главна роля. Проблемът е, че някои хора не произвеждат достатъчно ефективен MTHFR и разполагат само с полиморфните форми на този ензим. В резултат фолатът не може да се метаболизира в подходящата форма.

 

На какво се дължи нарушената функция на ензима MTHFR?

Метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR) е един от най-важните ензими в човешката физиология. Недостатъците в производството или функцията му са свързани с повишен риск от различни заболявания.

Дефектите, свързани с MTHFR са изключително често срещани(1,2). Според нутригеномиката, която изследва ефектите на храненето върху гените, проблемите с ензима MTHFR най-често се дължат на генетична мутация, която не позволява метилирането на фолиевата киселина в организма. По-конкретно – фолиевата киселина от храната не се превръща в правилния метаболит - L-5-метилтетрахидрофолат. В тази случаи тялото не използва адекватно фолиевата киселина (3).

Неспособността за усвояването и метаболизирането на фолиевата киселина от храната или добавките, застрашава здравето и увеличава риска от различни усложнения.

Нарушената функция на MTHFR ензима се свързва и с повишени нива на неметаболизираната фолиева киселина в кръвта – предозиране с потенциални странични ефекти.

 

Изоформите на MTHFR имат неблагоприятно влияние върху репродуктивните способности.

Вече има доказателства, че изоформите на ензима метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR) имат пагубно влияние върху плодовитостта при двата пола. За неутрализирането на това негативно въздействие, може да помогне фолиевата киселина в нейната оптимално усвоима, супер бионалична форма – метилфолат, която вече се предлага като хранителна добавка!

 

Quatrefolic® - ново поколение фолиева киселина!

Quatrefolic® е патентована форма на фолиева киселина. Представлява глюкозаминова сол на (6S) -5-метилтетрахидрофолат и е структурно аналогична на редуцираната и активна форма на фолиева киселина. Quatrefolic® напълно заобикаля етапа на преобразуване на MTHFR и доставя "завършен" фолат на тялото, който може да се използва от тялото веднага след прием, без необходимост от метаболизиране. Подходяща е за прием и в случаите на MTHFR полиморфизъм. Quatrefolic е четвърто поколение фолат. Първото поколение са храните, богати на фолат, от които той не е бил изолиран в чист вид. Второто е самата фолиева киселина. Третото е 5-метилтетрафолатът и четвъртото е глюкозаминовата му сол, която се отличава с най-висока степен на абсорбция и бионаличност. Quatrefolic е единственият от витамерите на фолиевата киселина, който свободно преминава през кръвно-мозъчната бариера, без да се нуждае от метаболизиране! 

Фолиевата киселина Quatrefolic® и ефекта й върху репродуктивното здраве.

Клинично изследване проследило ефекта на фолата върху двойки с повтарящи се аборти в продължение на поне 4 години и като поне един от партньорите бил носител на изоформа на MTHFR. Резултатите показали ясна връзка между нарушения фолатен цикъл в резултат от наличието на MTHFR и капацитета за зачеване и износване на плода до термин.  

В това изследване мъжете и жените приемали 800 mcg метилфолат като Quatrefolic® дневно в комбинация с витамин В-комплекс и цинк. Повечето от участничките били приемали преди това фолиева киселина без никакъв ефект. В края на лечението при 14 от 33 двойки се наблюдавали спонтанни бременности, а други 13 бременности били индуцирани с репродуктивна технология като общото ниво на успешните бременности било 86.7%. При тези конкретни доброволци прекомерният прием на фолиева киселина довел до синдром на метаболизираната фолиева киселина. В този случай Quatrefolic® се оказва ефективно средство при мъжете и жените поради активната му фолатна форма, която е биодостъпна веднага след прием, тъй като няма нужда от метаболизиране в организма.

 

Хомоцистеин и репродуктивно здраве.

Полиморфизмите на MTHFR ензима са свързани с високи нива на плазмения хомоцистеин. Изследванията показват, че полиморфизмите водят до нежизнеспособен плод при 4-7% от бременностите, което има голямо значение на човешката плодовитост. Патентованата форма на фолиева киселинна Quatrefolic® се оказва ефективно средство за подобряване нивата на фолат с цел нормална бременност. Quatrefolic® осигурява точната доза фолат и не изисква метаболизирането на MTHFR ензима. Фолатът Quatrefolic® навлиза веднага в човешкия метаболизъм и при необходимост балансира плазмените нива на хомоцистеин.

Изследванията показват, че приемът на Quatrefolic® има капацитета да понижи серумните нива на хомоцистеин по-добре от конвенционалните добавки с фолиева киселина. 

Quatrefolic® е тествана върху пациенти с ниско кръвно налягане, които били с нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите показали значително намаляване на хомоцистеина в сравнение с първоначалните нива (от 21.5 микромола/литър до 10.0 микромола/литър). Лечението имало видима ефективност и идеалните нива на хомоцистеин били постигнати в 55.8% от случаите при групата, която приемала Quatrefolic®.

Полиморфизмите в гените на фолатните пътища могат да бъдат една от причините за усложнения с плодовитостта при жени с безплодие, за което не се намират никакви причини. Quatrefolic® подпомага репродуктивните способности при мъжете и жените и след консултация със специалист, може да се включи към основното при лечение на безплодие.

Quatrefolic® е регистрирана търговска марка на Gnosis SpA, защитена с US Patent #7,947,662! Gnosis е пионер в разработването на продукти, участващи в цикъла на метилиране.

Quatrefolic® е финалист „Най-добра нова съставка“  в NutrAward 2012!

Quatrefolic® е обявен за победител в категория „Най-ефективно стратегическо разработване на продукти“ в Nutraceutical Business & Technology (NBT) Awards 2011!

Quatrefolic® – NBT Awards за авангардни иновации и високи постижения в  индустрията!

Revita ви препоръчва висококачествения продукт на Natural Factors - Фолиева киселина (метилфолат) 1000 mcg + Витамин В12 50 mcg, който комбинира 1000 mcg метилфолат и 50 mcg витамин В12 в активната му форма  - метилкобаламин. Формулата е обогатена с растителната смес екстракти от билки, зеленчуци, плодове и растителни морски видове - Farm Fresh Factors™, която проявява силна антиоксидантна активност и допълнително подпомага абсорбцията на метилфолата и метилкобаламина.

Ползи:

-приемът му малко преди и в началото на бременността допринася за намаляване на риска от дефекти на гръбначния мозък (невралната тръба) на плода;

-подпомага нормалното развитие на плода;

-насърчава производството на червени кръвни клетки;

-Спомага за редуциране високите нива на хомоцистеин. Натрупването на хомоцистеин е основна причина за развитието на сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, венозна тромбоза и исхемична болест на сърцето), увреждане на централната нервна система и репродуктивни проблеми;

-спомага за нормалната функция на нервната система и облекчава симптомите при различни разстройства на настроението;

Продуктът Фолиева киселина (метилфолат) 1000 mcg + Витамин В12 50 mcg на Natural Factors е сертифициран от ISURA. Този сертификат гарантира отсъствие на ГМО, пестициди, разтворители и други вредни агенти! Продуктът Фолиева киселина (метилфолат) 1000 mcg + Витамин В12 50 mcg е през строги тестове за проверка на качеството, включително т. нар. мас-спектрален анализ, който може да открие над 400 вида пестициди, разтворители, тежки метали и др.

1.Wilcken B et al. Geographical and ethnic variation of the 677C>T allele of 5,10 methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR): findings from over 7000 newborns from 16 areas worldwide. J Med Genet. 2003

2.Seremak-Mrozikiewicz A et al. The significance of 1793G>A polymorphism in MTHFR gene in women with first trimester recurrent miscarriages. Neuro Endocrinol Lett. 2010

3.Tsang BL et al. Assessing the association between the methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) 677C>T polymorphism and blood folate concentrations: A systematic review and meta-analysis of trials and observational studies. Am. J. Clin. Nutr. 2015

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.