Препоръчителното количество за консумация на риба и рибни продукти е 30-40 г дневно или поне на едно рибно ястие седмично. Тази доза има предпазен ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. Ескимосите и японците, които се хранят предимно с рибни продукти (респ. 400 г и 250 г дневно средно на лице), страдат много по-рядко от сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото рибата е богат източник на минерални вещества и омега 3 мастни киселини. По съдържание на калций и фосфор се нарежда след млякото и млечните произведения и преди месото. Морските риби са изключително богати на йод и флуор, което е много важно при профилактиката дефицитните състояния (гуша) и зъбния кариес. Рибата съдържа и важни за организма витамини – А, Д, Е, В1, В2, В6, В12, ниацин, а така също и желязо, което е важно за спортистите и особено за жените.
Начало » Хапвайте риба не само на Никулден и ще сте здрави и бодри
Хапвайте риба не само на Никулден и ще сте здрави и бодри
- Автор: Ревита
- декември 6, 2012
- 11:40
- No Comments