Search
Филтрирай по...

Хипотиреоидизъм и косопад – каква е връзката?

Хипотиреоидизъм

 

 

Доброто състояние на косата до голяма степен зависи от правилния синтез на щитовидни хормони и всеки дисбаланс в хормоналната продукция се отразява пряко върху скалпа и косъма. Обикновено всички заболявания на щитовидната жлеза влошават състоянието на скалпа и водят до загуба на коса.

 

Какво е хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът е заболяване, което се характеризира с необичайно ниско производство на щитовидни хормони. И тъй като те са особено важни за поддържане метаболизма на тялото, пониженият им синтез често е съпътстван и от симптоми на забавен метаболизъм. Също така, тъй като хормоните на щитовидната жлеза влияят върху растежа, развитието и много клетъчни процеси, понижената продукция на щитовидни хормони има много други сериозни последици върху организма.

 

Кои са симптомите при хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът протича с някои типични симптоми, включително умора, слабост, непоносимост към студ, мускулни болки и крампи, запек, депресия, раздразнителност, загуба на паметта, нарушения в менструалния цикъл, понижено либидо, наддаване на тегло и затрудно отслабване, проблеми с косата, загрубяла кожа. Много често при хипотиреоидизъм се наблюдава и значителна загуба на коса – проблем, който за щастие лесно може да бъде елиминиран.

 

Как щитовидните хормони влияят върху растежа и здравето на косата?

Космените фоликули следват свои фази на естествен цикъл на растеж и почивка. Това означава, че през повечето време косата ви расте, докато фазата на почивка е само една малка част. Но когато промяната в продукцията на щитовидни хормони засегне този цикъл, фазата на покой доста се удължава, което предизвиква не само забавен растеж, изтъняване на косата и оплешивяване.

 

Природно решение на проблемите с щитовидната жлеза – отлична комбинация от натурални съставки! Продукт с доказано канадско качество! Кликни и научи повече:

Хипотиреоидизъм

През 2008 г. в медицинското издание Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism са публикувани доказателства, че състоянието на космените фоликули е пряко зависимо от хормоните на щитовидната жлеза. Според същото изследване, хормоните Т3 и Т4 модулират множество параметри по отношение състоянието на косъма, включително цвят, здравина, побеляване и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top