Search
Филтрирай по...

Хлорофилът блокира абсорбцията на токсични карциногени

телесна миризма

 

 

Според изследване на учени от Държавния университе на Орегон (OSU) хлорофилът не позволява на тялото да усвои т. нар. афлатоксин – широко разпространен микотоксин, които растат върху зърнените култури, семената и плодовете на растенията с високо съдържание на масла и др. Участниците в експеримента, които наред с афлатоксина трябвало да приемат и хлорофил, не абсорбирали опасния канцероген толкова лесно, колкото останалите, на които бил даден само афлатоксин.

 

Публикуваното в издание Cancer Prevention Research проучване, използвало най-съвременния модел за оценка, известен като „Фаза 0”, при който оценката за ефекта на канцерогените се осъществява на базата на безопасни микродози. В метода Фаза 0 се използва мас-спектрален анализ, който измерва токсичната експозиция и нивото на токсичност на молекулярно и на атомно ниво.

 

Огромна част от храните в развиващите се държави са замърсени с афлатоксини, за които е известно, че причиняват сериозни чернодробни проблеми, включително рак на черния дроб. Според д-р Джордж Бейли, експозицията на афлатоксини в хранителните продукти в определени региони на Китай, е причина за рак на черния дроб и афлатоксин-индуцирана смърт при 10% от населението.

 

С помощта на метода Фаза 0 учените от Орегонския университет са установили, че след поглъщане афлатоксините се абсорбират безпроблемно. В присъствието на хлорофил обаче, навлизането на тези опасни отрови в кръвта е предотвратено, а те бързо биват изведени от организма. Според авторите на изследването, хлорофил и хлорофилин (природно вещество, производно на хлорофила), могат значително да редуцират случаите на рак на черния дроб.

 

Предстоят още задълбочени изследвания, за да бъде установено как точно хлорофилът работи, за да блокира абсорбцията на афлатоксини.

 

Хлорофилът е растителен пигмент в състава на растенията, отговорен за зеления им цвят и благодарение на който те абсорбират енергията от слънцето. Хлорофилът предпазва организма от много други токсини и предлага още ползи, включително очистване на кръвта и детоксикация на черния дроб, дебелото черво и целия храносмилателен тракт.

 

Афлатоксините са най-мощните хепатоканцерогени, известни до момента. Когато постъпват в организма системно и в продължение на дълъг период от време, те нанасят необратими поражения на черния дроб. Рискът от заразяване с афлатоксини е най-висок при зърнените храни, съхранявани в гореща и влажна среда. Афлатоксините са открити през шейсетте години на миналия век, когато в Англия, във фермите за пуйки се разпространила болест, която покосила столтици пуйки. Впоследствие било установено, че птиците са починали от некроза на черния дроб, в резултат от ежедневно хранене с фъстъчено масло и семена от памук. Причина за заболяването се оказала гъбичката Aspergillus flavus, открита във фуража на птиците. Тогава специалистите изолирали няколко вида токсини, най-опасният от които за човека е В1. Някои сухи плодове или ядки също са заразени с афлатоксини, затова при консумацията на бадеми, орехи, кашу, фурми, стафиди и др.

 

Един от най-добрите източници на хлорофил е прясно изцеденият сок от магданоз, който може да бъде приеман самостоятелно или в комбинация със сок от други зеленолистни зеленчуци. Хората, които не понасят вкуса на прясно изцедените зеленчукови сокове и смутита могат да приемат хлорофил и под формата на хранителна добавка. В тези случаи фирмата производител е от изключително значение, за да се избегне риска от каквото и да било замърсители в екстракта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top