Search
Филтрирай по...

Хранителни добавки, полезни при високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е един от най-често срещаните здравословни проблеми – според статистиката засяга всеки пети човек в света. То може да бъде диагностицирано като се измери систолното и диастолното налягане – счита се, че стойности над 130 на 80 са високи и изискват лечение. Ако не се предприеме такова, кръвоносните съдове се увреждат, а рискът от инфаркт и инсулт се увеличава.

В този материал ви представяме едни от най-ефикасните естествени средства срещу високо кръвно налягане. Те могат да се използват самостоятелно – с цел профилактика или да се включат към основното лечение.

Фолиева киселина. Увеличеният обем на кръвта по време на бременност може да повиши нивата на кръвното налягане. Тук фолиевата киселина (витамин В9) предоставя съществена полза. Изследванията показват, че тя е важна не само за развитието на бебето в ембрионалния период, но също така намалява риска от повишаване на кръвното налягане по време на бременността.

Магнезий. Този минерал регулира клетъчните функции, подпомага мускулните съкращения, регулира сърдечния ритъм, укрепва нервната система, полезен е за мозъка. Изследванията показват още, че редовният прием на магнезий в дози не по-ниски от 250 mg дневно, води до трайно понижение в нивата на кръвното налягане.

Коензим Q10. Важен антиоксидант, който насърчава производството на енергия в клетките. Доказани са ползите му при прием на статини – лекарства за понижаване на холестерола, тъй като неутрализира много от страничните им ефекти. При анализа на клинични изследвания се оказва също, че коензим Q10 намалява диастолното и систолното кръвно налягане.

Чесън. Той се използва от векове като диуретик и средство, подпомагащо кръвообращението. Изследванията показват, че чесънът успешно понижава както систолното, така и диастолното кръвно налягане.

Омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини подобряват сърдечно-съдовия тонус. Доказано е, че те понижават кръвното налягане бавно, но ефективно. Техни източници са рибеното масло и лененото семе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top