Search
Филтрирай по...

Кои храни са с най-високо съдържание на пестициди

revitaПроучване на Environmental Working Group, предупреждава, че съдържанието на пестициди и други химикали е най-високо в ябълките, като веднага след тях се нареждат целината и чушките.

Според специалистите от EWG, цели 68% от неорганичните храни, които са изследвали, са с високо съдържание на пестициди и други химикали, които принципно са забранени за употреба в земеделието.

Притеснителен е фактът, че дори бебешките храни съдържат вредни вещества, включително остатъци като органофосфати, които увреждат нервната система, съобщават от EWG.

В доклада на специалистите, включващ списък с най-замърсените плодове и зеленчуци се съобщава, че на първо място по замърсяване са ябълките, следвани от целината, чушките, прасковите, ягодите, нектарините, гроздето, спанака, марулите и краставиците.

Сред най-чистите храни пък, се нареждат на първо място лука и след него – сладката царевица, ананасите, авокадото, зелето, граха, аспержите, мангото, патладжана и кивито.

Препоръчително е всички плодове и зеленчуци да се измиват много добре преди употреба, за да се премахнат остатъците от пестициди, съветват специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top