Целебните свойства на мащерката
Тимолът и етерично масло, които се съдържат в значителни количества в мащерката, имат противогъбични и антисептични свойства и могат да бъдат изключително полезни за здравето и дори за спасяване на човешки живот при ухапвания от насекоми, както и при изгаряния и рани, пише The Times of India. От редица изследвания е известно, че мащерката съдържа много калий, калций, желязо, селен и манган. Билката открай време се ползва в много страни по света за лечение на грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария). Мащерката е полезна за храносмилането, подобрява настроението и се справя успешно с умората. Противовъзпалителното, дезинфектиращото, отхрачващото и антисептичното й действие на билката са в основата на редица екстракти против грип и простуда. Чаят или извлекът от мащерка помага при безсъние и ниското кръвно. Растението се използва за лечението на някои кожни заболявания, а желязото в нея помага за образуването на червени кръвни телца. Съдържанието на витамин А в мащерката й придава антиоксидантни свойства, тя въздейства благоприятно на здравето на кожата, на зрението и успокоява болките и спазмите по време на месечния цикъл.
Категории
Най-нови
Коментари (0)
Нов коментар