Search
Филтрирай по...

Шокиращи факти за любимия картофен чипс!

 

Колко е вредна консумацията на чипс

 

Трудно е да повярваме, че една от най-разпространените храни по света всъщност играе ролята на вълк в овча кожа. Чипсът е създаден през 1853 г. от готвача Джорд Кръм, който едва ли е предполагал, че именно хрупкавото картофено изкушение ще се превърне в една от най-популярните покупки век по-късно.

Картофеният чипс провокира зависимост, сходна на тази, който провокират наркотичните вещества. Консумацията на един пакет картофен чипс се равнява на приема на 3-5 литра растително олио, в зависимост от нетното количество в опаковката.

За една бременна жена, например, яденето на чипс е точно толкова вредно, колкото и тютюнопушенето. Освен това, консумацията на по-големи дози е способна да увреди плода и дори да предизвика аборт.

Производителите правят по такъв начин картофения чипс, че да води до зависимост. Подобно на ефекта при консумация на топени сиренца, картофеният чипс оставя специфичен вкус в устата, който изпраща сигнали до мозъка. Инстинктивно, мозъкът започва да се нуждае от сладко, мазно и твърде солено, което води до повишаване на желанието за консумация и на други вредни храни и напитки. Също така, имайте предвид, че надписи като: „Първокласен” „С нов вкус” или „С ниско съдържание на мазнини” , всъщност не значат, че продуктът е разработен по различен метод или пък е по-малко вреден.

Много съвременни изследвания доказват и че чипсът може да окаже ефект, подпомагайки развитието на раково заболяване. В почти всички такива продукти се съдържа химикал, който провокира развитието на рак. Субстанцията се нарича акриламид и се съдържа най-вече в картофения чипс. Експерти твърдят, че е изключително опасен за човешкото здраве и именно този химикал подрежда чипса сред първите места в списъците на най-вредни храни, предлагани на потребителя.

Акриламидът провокира развитие на ракожи клетки

Когато продукти, богати на карбохидрати преминат през топлинна обработка (100градуса), се произвежда въпросният акриламид. Няма значение дали става въпрос за пържене, варене или печене.

Например, датско изследване показа, че жените, които са свикнали да консумират продукти с акриламид, заболяват два пъти по-често от рак на гърдата. Изследването е убедително сред научната общност, тъй като получава резултатите не само от въпросна анкета, но след кръвни анализи на съдържанието на акриламид в организма на жените, включени в теста.
Има данни, че акриламидът повишава риска от рак на яйчниците със 79 %, от рак на матката – с 28 % и от рак на бъбреците – с 59 %.

Бутил-хидрокситолуолът, по-известен като регулатор на киселинността Е321, често се използва от хранително-вкусовата промишленост, за да се предотврати гранясването на опаковани стоки и „бързи закуски”. Този мастноразтворим химикал се употребява и в петролните, фармацевтични и козметични продукти. Бутил-хидрокситолуолът може да предизвика рак, ако се консумира в големи количества, а съдържанието му в опакования  чипс е доста високо.

Трансмазнините, друга съставка на любимите ни картофени изделия, повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, тъй като запушват кръвоносните съдове, а това провокира повишаване на нивата на холестерол. Въпреки че трансмазнините са естествено налични в повечето млечни продукти, както и в телешкото месо, по-голямата част от тях се съдържат във фабрично произведеното хидрогенирано масло. Тази съставка е предпочитана за употреба от хранително-вкусовата промишленост, тъй като запазва храните свежи за дълъг период от време.

След тези кратки пояснения във връзка с реалното съдържание на ароматния, хрупкав и толкова любим картофен чипс, се надяваме да се замислите отново, преди да си вземете поредното пакетче.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top