Е, за да не се заблуждавате повече, прочетете тази статия! Ще останете учудени от факта колко много неща трябва да промените по отношение на начина, по който действате в кухнята!
Грешките в кухнята могат да бъдат дори опасни за здравето, особено когато става въпрос за заведения. Има редица случаи на хранителни заболявания, именно поради несъобразителност и лоши навици.
Ето какво НЕ бива да правите в кухнята!
Внимавайте с млечните продукти!
Лятото е в разгара си! Сега е време за партита на открито и разбира се – за барбекю! Но как стои въпросът с млечните продукти? Истината е, че млечните храни не бива да престояват извън хладилник повече от час!
Оставите ли руската салата например повече от 50-60 мин на неподходяща температура, в нея със сигурност ще се развият бактерии, които могат да ви докарат всевъзможни стомашни неразположения.
С колко дъски за рязане разполагате?
Никога не използвайте една и съща кухненска дъска за рязане на сурово месо и зеленчуци, които няма да минат през топлинна обработка. Бактериите от месото се загнездват в малките процепи на дъската и след това е много лесно да преминат в другата храна, която приготвяте. Кухненската дъска е благоприятно място за развитие на бактерии, пренасящи се и върху храната.
Според изследвания, по кухненската дъска има около 200 пъти повече фекални бактерии, отколкото по тоалетната чиния!
Почиствайте и дезинфекцирайте дъската за рязане по-често и по-качествено! Освен с обикновен препарат за съдове, почиствайте дъската и с абразив, и спирт, подходящ за целта!
И вие изплаквате месото преди готвене, нали?
Дори да си мислите, че правите нещо полезно, измивайки суровото месо преди готвене, истината е че вие създавате изключително опасна среда във вашата кухня. Измиването на месото съвсем не е необходимо, защото бактериите така или иначе ще умрат по време на топлинната обработка. Докато миете месото, малките, „невидими” водни пръски „летят” на големи разстояния. А тези пръски пренасят и бактерии, които се „полепват” навсякъде по кухнята ви.
Как действате с гъбата за съдове?
Тъй като е в контакт с всевъзможни хранителни отпадъци, гъбата също е активен развъдник на непрекъснато размножаващи се бактерии, които се разпространяват навсякъде по мивката. Съответно – рискът да попаднат и в храната ви, е голям. Сменяйте кухненската гъба всяка седмица, за да избегнете вероятността от разпространение на вредните микроорганизми.
Подготовка за барбекюто!
Тук важи същия принцип, който прилагахме по отношение на кухненските дъски – разбрахме се, че поради основателни причини, те трябва да бъдат повече от една! Не използвайте един и същ съд за суровото и вече изпеченото месо! Не слагайте на масата, на която ще се храните съда със суровото месо, защото оттам нататък е много лесно микроорганизмите да попаднат и в стомаха ви.
Приборите също са важни: силно препоръчително е, докато печете скарата, да разполагате с 2 прибора: една щипка, с която да поставяте суровото месо върху скарата и още една, с която да поставяте вече готовите парчета в чистия съд.
Яйца на вратата на хладилника – класика!
И вие държите яйцата и прясното мляко на вратата на хладилника, нали? И сте сигурни, че това е добре. Но не! Жизнено важно е храните, при които рискът от развитие на бактерии е висок, да се държат в по-хладните части на хладилника. А това място обикновено е... най-долният рафт. Температурите, поддържани на рафтчетата на вратата, са колебливи, поради непрекъснатото отваряне и затваряне.
Коментари (0)
Нов коментар