×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
киселини    

Повече от една трета от населението на света страда от често повтарящи се, мъчителни стомашно-чревни разстройства или заболявания. Те включват хемороиди, синдром на раздразненото дебело черво, болест на Крон, непоносимост към глутен, киселини и др.   Т. нар. стомашни киселини са един от най-често срещаните стомашно-чревни нарушения. Причина за тях са киселинните храносмилателни сокове, които от стомаха се връщат обратно в хранопровода. Болезнените киселини често преминават в гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) - по-тежката форма на състоянието.

Връщането на стомашното съдържимо в хранопровода винаги е съпроводено от усещане за силно парене в гърдите или гърлото и болки в гръдния кош. Широко разпространено е погрешното твърдение, че храните, които насърчават производството на стомашна киселина водят до киселини. Всъщност е точно обратното – недостатъчното производство на стомашна киселина и съответно – лошото храносмилане са в основата на проблема.  

Общите симптоми при киселини включват:

-Болки в гърдите и усещане за парене

-Горчив вкус, сухота в устата и лош дъх

-Проблеми със съня, включително събуждане, чувство, че сте задушили или кашляли в средата на нощта

-Повишено образуване на газове и подуване на корема след хранене

-Гадене и загуба на апетит

Основната причина, поради която се развива киселиненният рефлукс, е свързана с дисфункцията на долния езофагеален сфинктер – мускулна структура, която не позволява преминаване на стомашното съдържимо в обратна посока – от стомаха към хранопровода. И докато стомахът има „вградена подплата“, която го предпазва от "изгаряне", то хранопроводът е лишен от това. Тъй като структурата на хранопровода не е като тази на стомаха, с времето той започва да ерозира, което увеличава риска сериозни по-нататъшни усложнения, включително рак.  

Кои са факторите, които предразполагат към киселини:

-Бързо, напрегнато хранене, при което храната не се сдъвква добре.

-Системно преяждане.

-Нередовно хранене, най-често – две обилни хранения през целия ден, вместо начесто и по малко.

-Затлъстяване и наднормено тегло.

-Напредване на възрастта.

-Бременност.

-Лоша диета – преработени продукти, сладки изделия, пържено, рафинирани масла и др.

-Прием на определени лекарства, включително онези срещу високо кръвно налягане, астма, артрит, остеопороза.

-Интензивен стрес в ежедневието, прием на високи количества кафе и алкохол, тютюнопушене.  

Конвенционалните лекарства срещу киселини – ефективни и безопасни ли са или точно обратното?

Някои от медикаментите, стандартно използвани при киселини могат да се използват епизодично – само при криза, а други се назначават с цел дългосрочна терапия. Трите основни типа лекарства срещу киселини са антиациди, H2-блокери (H2 рецепторни антагонисти), както и инхибитори на протонната помпа. Те обаче, не бива да се приемат често и продължително, тъй като водят до редица странични ефекти, включително лошо храносмилане, синдром на раздразнените черва, депресия, анемия и умора.  

Нещо повече, тези лекарства повишават риска от инфекции, главно онези, причинени от бактерията Клостридиум дифициле, която предизвиква диария, възпаление на червата, кървяща язва. Пациентите, изложени на най-голям риск от нежелани реакции в резултат от приема на антиациди, инхибитори на протонната помпа и др., включват възрастните хора, страдащите от хронични заболявания, както и онези, които приемат широкоспектърни антибиотици.  

Коя е подходящата диета при киселини?

За подобряване на състоянието е важно да се консумират органични храни, свободни от ГМО. Увеличеният прием на фибри, поддържането на здравословна чревна флора с помощта на пробиотични храни и добавки, намаляване приема на зърни храни за сметка на висококачествени протеини също спомагат за защитата на храносмилателния тракт.  

Кои са най-полезните храни срещу киселини?

-Кефир и кисело мляко – поддържат баланса на „добрите“ бактерии и успокояват стомаха.

-Костен бульон от говеждо – източник на полезни вещества, включително колаген, глутамин, пролин и глицин, които оздравяват храносмилателния тракт.

-Ферментирали зеленчуци, като кисело зеле.

- Ябълкови оцет – балансира стомашната киселина и облекчава неприятните симптоми. За целта смесете 1 с. л. суров ябълков оцет с чаша вода и изпийте пет минути преди ядене. - Кокосова вода – тя е с високо съдържание на калий и електролити, благодарение на което поддържа тялото постоянно хидратирано. Пийте кокосова вода през целия ден и – задължително – 1 чаша преди лягане. -Още: зеленолистни зеленчуци, артишок, аспержи, краставици, тиква, сьомга, сирене от сурово краве мляко, бадеми, пчелен мед.

  Кои са най-ефикасните природни средства, които доказано облекчават състоянието при киселини?  

Здравословното хранене не е достатъчна мярка срещу досадните киселини. Важно е към диетата си да включите и някои естествени продукти, за да бъде оптимален ефектът.  

Храносмилателни ензими. Преди всяко хранене, вземайте по 1-2 капсули висококачествени храносмилателни ензими. Те подпомагат смилането на храната и правилната абсорбция на хранителните вещества.  

Пробиотици. Всяка капсула трябва да съдържа минимум 12 млрд. активни пробиотици.  Те действат смъртоносно на „лошите“ бактерии и подобряват процесите на храносмилане.  

-Екстракт от джинджифил. Това лечебно растение е известно по цял свят със своите подпомагащи храносмилането ефекти. Можете да не го приемате постоянно, а само при нужда – веднага щом усетите първите симптоми.  

-Магнезий. Според много съвременни проучвания магнезият е изключително полезен и при киселини. За да има ефект от приема му обаче, той трябва да се приема по-дълго време (не по-малко от месец) и в по-високи дози.  

- L-глутамин. Многобройни изследвания показват, че той предлага редица ползи при улцерозен колит, синдром на раздразненото дебело черво и др.

-Мелатонин. Изследванията показват, че нивата на мелатонин в случаите на киселинен рефлукс са значително по-ниски. Установено е, че минимум 50% от лицата, приемали мелатонин в продължение на 12 седмици, имат симптоми, които се подобряват или изчезват.

  -Кокосово масло – страхотен източник на здравословни мазнини, има силно противовъзпалително действие. Лауриновата киселина и други природни съединения потискат възпалението, засилват имунитета и унищожават кандида.Приемайте 1 с.л. дневно.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.