Съвременните изследвания показват, че цьолиакията е често срещана при пациенти с диабет тип 1. Според американската диабетна асоциация, около 1% от населението в САЩ има цьолиакия, като 10% от всички американци с диабет тип 1 имат и цьолиакия. А според медицинската статистика, един на всеки 100 души в света, има цьолиакия. Ето какви са резултатите от последните проучвания, изследвали връзката между между двете заболявания.
Мащабно проучване, публикувано в Journal of Pediatrics, изследва какво е разпространението на цьолиакия сред 274 деца и юноши с начален стадий на диабет тип 1. По време на експеримента, продължил няколко години, изследователите открили, че цьолиакия се среща около 20 пъти по-често у диабетиците. В много от случаите, предупреждават изследователите, цьолиакията и диабетът са взаимосвързани, като огромен процент от хората с диабет тип 1, впоследствие развиват и цьолиакия.
Изследване, публикувано в The New England Journal of Medicine още през 2008 г. показва, че цьолиакията и диабетът имат обща генетична етиология, като диабетът може да се отключи и вследствие прекомерна консумация на глутен. Според авторите на публикацията, генетичната предразположеност към двете възпалителни заболявания предполага и общи генетични алели (алтернативни функционални състояния на гените).Това твърдение дава още по-голяма тежест на предположението, че двете заболявания имат общи генетични причини. Изводът е, че общите биологични механизми на двете заболявания, в това число автоимунните нарушения, развили се в резултат от увреждането на тъканите и непоносимостта към определени хранителни антигени, се явяват и общи етиологични характеристики.
Немско проучване, проведено от BABYDIAB през 2003 г. и проследяващо състоянието на новородените през периода 1989 – 2003 г., показва интересни резултати. Според данните, публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация (American Medical Association), ранното въвеждане на храни със съдржание на глутен увеличава риска от развитие на доабет тип 1 и целиакия. Според изследователите, на бебетата под 10-месечна възраст не бива да бъдат давани храни, съдържащи глутен.
Усложненията, свързани с цьолиакия
При хората с цьолиакия рискът от дефицит на основни витамини и минерали, включително фолиева киселина, желязо, витамините В6, В12 и D, е доста висок. Цьолиакия наричаме хранителната непоносимост към глутена, срещащ се във всички житни растения, като пшеница, ръж, ечемик и др. Дори минималната консумация на храни със съдържание на глутен у хора с цьолиакия, отключва автоимунна реакция в тънките черва, при която се развива процес на хронично възпаление и намаляване на чревните власинки.
Чревната стена у един здрав човек, е покрита с власинки и микровласинки, които увеличават чревната повърхност и подпомагат всмукването на хранителните вещества. У пациентите с целиакия власинките са по-малко и съответно – чревната площ също е намалена. Това води до увреждане на лигавицата на тънкото черво и до малабсорбция на хранителни вещества (витамини, мазнини, въглехидрати, протеини и др).
Според съвременните тенденции, пациентите с диабет тип 1 задължително трябва да бъдат изследвани за цьолиакия. Пълното изключване на глутена от хранителния режим, е основното лечение срещу цьолиакия.
Коментари (0)
Нов коментар